IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьорите на скъпи коли по-рядко пропускат пешеходци

Оказва се, че полът и цветът на кожата на пресичащите също имат значение

Шофьорите на скъпи коли по-рядко пропускат пешеходци

Учените от Университета на Невада в Лас Вегас направиха изследване, което показаха, че шофьорите на премиум-автомобили са по-малко вежливи и толерантни към пешеходците на пътя.

По предварителни данни на властите в САЩ, 2019 е една от най-смъртоносните за пешеходците през последните 30 години, тъй като са загинали 6590 души. Учените от Невадския университет са решили да проверят зависи ли отношението на водача към пешеходеца от стойността на автомобила, който управлява. В хода на изследването е установено, че поведението на шофьора зависи също от пола и  цвета на кожата на пресичащия.

За целта е бил проведен експеримент на две пешеходни пътеки в обикновен квартал на Лас Вегас. Резултатите от него показват, че с увеличение на цената на автомобила с 1000 долара вероятността неговият шофьор да пропусне пресичащия улицата намалява с 3%.

От 461 автомобила, участвали в изследването, само 27,98% са пропуснали пешеходците, като техният пол и цвят на кожата също имат голямо значение. Например, водачите както на премиум, така и на бюджетни модели по-често пропускат жени (31,33%) в сравнение с мъже (24,06%). Също така, шофьорите далеч по-охотно дават път на бели (31,17) в сравнение с чернокожи (24,78%).

Учените отбелязват явното неуважение от страна на шофьорите на скъпи коли в Щатите, като уточняват, че нямат обяснение за него, тъй като не са има възможност да разговарят с участниците в изследването.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    eйй тия мръшляци пешеходците, най- ги мразим.... малее ше ми пресича... марш! *** такава...
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MAN ( преди 4 години )
    Дамите се раждат с инстинкти като дребните хищници и е работа на мъжа да я научи на толерантност и великодушие. Само че господата са заети с глупости и нямат авторитета пред жените си като учители и водачи. А тоя авторитет не се гради с 2 шамара, ами с много качества, дето треа се развиват, не да се пърди само пред телевизора и да се кряка.
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    няма никаква логика пешеходците да имат предимство на пътя все едно автомобилите да имат предимство пред влаковете когато преминават през жп прелез но на офцете им се внушава че щом стъпи на пешеходна пътека всичко което се движи заспива на място това закони на физиката ама разстояние и скорост са абстрактни понятия и после като прегезат някоя уфтца родините ревът в съда за обезщетения ама колко много им липсва тъпата уфтца на стадото
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Така е аз сам с ауди а8. Реялно пускам по рядко пешеходци ама бизнеса ми варви зает бизнесмен сам
  • #2
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Цветът на кожата на шофьорите и полът им също е много важен, дори е най-важен си мисля, защото от водача повече зависи, а не от пешеходеца дали ще е пропуснат или не. Моите впечатления са свързани с жените. Те, като цяло са невероятно нетолерантни същества. Дори жена ми, че е жена го забелязва и отбелязва, че е така. Мъжете по-често ще те пропуснат и ще ти дадат път отколкото жена. Дори има жени, които ти отнемат предимството и започват да ти свирят. Направо нямам думи. Имъже има такива но...
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    RD ( преди 4 години )
    А цвета на кожата на шофьора взет ли е предвид?