IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американец реставрира Alfa Romeo на Мусолини

Автомобилът е с интересна история и ще бъде върнат в оригиналния си вид

Американец реставрира Alfa Romeo на Мусолини

Любителите на класически автомобили няма да спорят с вас ако им кажете, че всякакви стари модели на Alfa Romeo са ценени и обичани. Често запазени екземпляри достигат астрономически цени на аукционите.

Когато страстта към италианската марка бъде комбинирана с предвоенен модел, нещата стават още по-интересни. А когато предвоенният модел е имал известен първи собственик, особено ако той е известен диктатор от периода на Втората световна война не говорим за автомобилна история, а за история.

Такъв е случаят с тази Alfa Romeo 6C 1750 SS от 1929 г., чийто първи собственик е самият италиански фашист Бенито Мусолини. Автомобилът е купен нов през 1930 г за 60 000 лири. Номерът на шасито е 6C0312898 и сега е притежаван от американски гражданин.

Alfa Romeo Mussolini

Автомобилът наскоро бе предаден за реставрация във фирма Thornley Kelham Restorations във Великобритания за пълна реставрация до последния болт. Съдейки по снимките, задачата се очертава да бъде трудна.

Този автомобил е първата Alfa Romeo с двигател два горно разположени разпределителни вала и е създаден на базата на състезателния Р2 от онези години. Произведени са само 200 броя. Шестцилиндровият агрегат е позволявал развиване на близо 200 км/ч.

Дучето го продава през 1937 г. и автомобилът се озовава в Еритрея, Източна Африка, която по това време е италианска колония. След това той е силно модифициран и използван като състезателен модел.

Днес оригинални са само шасито, задният мост и предавателната кутия, но реставрацията трябва да го върне в оригиналния вид от дните на Мусолини.

Снимки: Thornley Kelham Restorations и Archivio Luce

Вижте още снимки в галерията:

 

0 от 500