IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Интериорът на новия Audi A3 е от рециклирани бутилки

За всяка седалка са използвани 45 с обем от литър и половина

Интериорът на новия Audi A3 е от рециклирани бутилки

Тапицерията в новото Audi A3 е на 89 процента направена от рециклиран материал. За производството му се използват пластмасови бутилки, предварително натрошени и разтопени в хомогенна маса, от която след това се получава гранулат, който е основата за конците.

Четвъртото поколение на Audi A3 ще се предлага за първи път с екологична рециклирана пластмасова тапицерия. Според оценките на компанията за всяка седалка са необходими 45 бутилки от 1,5 литра, а още 62 - за подовото покритие. Страничните панели, подът на багажник, както и стелките, също са от рециклирани материали.

Според компанията, основната й цел е количеството на рециклираните материали да стане 100 процента. Отделът, отговорен за разработването на нови видове тапицерия, вече е близо до създаването на такава тъкан - тя ще се състои изцяло от несмесен материал, което ще позволи да се използва повторно. В дългосрочен план рециклирани салони ще се появят във всички модели на Audi.

Audi A3 - интериор от пластмасови бутилки

Използването на пластмаса и дори на органични вещества за производството на нови материали вече отдавна не е толкова странно нещо. Polestar, например, експериментира с биокомпозити и текстил от риболовни мрежи, Ford подсилва пластмаса с люспи от кафе, а освен това прави части от люспите, стеблата и семената на доматите, Mercedes-Benz пък оценява перспективите на полимера от рециклирани твърди битови отпадъци.

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    В моята кола седалките съм ги облицовал със родопски козяци и просто е уникално удобно. Изобщо не спарва през лятото а през зимата топли чудесно. Единствения недостатък е че малко мирише на кози в колата ама аз съм му свикнал.
  • #7
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Да бе, когато на времето имаше статия, че пластмасите на Приус са екологични и безвредни направени от морски водорасли, същият този ВАГенски *** тогава изписа една камара коментари с подигравки. Сега същият този величае немското, че правели колите си от пластмасови бутилки. Фурнаджийска лопата си ***. И между другото едната ми колае с напа и неспарва, а другата е с коженсалон с обдухване на седалките и също не спарва, а ти си мисли, че от пластмасовите бутилки няма да ти се спари трибуквието
  • #6
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Dimitar ( преди 4 години )
    Полимери - дали са рециклирани или не, няма никакво значение! Бутилките, специално, са от най-качествените и безвредни полимери.
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Вагаджия ( преди 4 години )
    За ко ти е тази естествена кожа да ти спатва *** ли... Всички лаете ама за това ваг е с най голям дял в българския паркинг...
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    Поздравления за решението, има толкова много материали за рециклиране.
  • #3
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Dam ( преди 4 години )
    Аз предпочитам седалки от естествена кожа.Благодаря за вниманието.
  • #2
    7 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Разбирам да направят някакви пластмаси в двигателния отсек, багажника, подкалници и т.н. но точно седалката с която имаш постоянен допир да ми я направят от шишета, ае не мерси.
  • #1
    9 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А таблото от пластмасови бъркалки и чаши за кафе. Правят се на еко, но в същото време нафтовите им печки продължават да бълват сажди всекидневно и да тровят. Цялата работа под мотото да са еко е това, че им излизат без пари, а ги продават все едно са златни. Лъжите са гарантирани от ВАГ! Има ли кой още да им вярва?