IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко струва легендата Toyota 2000GT

Преди 7 години такъв автомобил бе продаден за 1,2 млн. долара

Колко струва легендата Toyota 2000GT

Десет години преди да бъде направена първата Toyota Supra, японската компания създаде елегантен спортен автомобил - 2000GT. Това беше първата стъпка на Toyota в света на мощните коли, която бързо доказа, че също може да създаде спортен автомобил и при това невероятно красив.

Един от тези редки автомобили ще бъде продаден по време на търга на RM Sotheby's в Индиана на 1-2 май. Тази конкретна кола е една от 62-те 2000GT с ляв волан, които започват да се продават в САЩ. Негов първи собственик е американският състезателен пилон Ото Линтън, който го съхранява 30 години. Автомобилът с номер на шасито MF10-10100 и номер на каросерията 1090 бе наскоро реставриран от Maine Line Exotics, които внимателно и старателно го обновиха, като запазиха невероятния му цвят Solar Red.

През 60-те години Япония е известна с производството на евтини и икономични автомобили, нито един от които не може да се конкурира с Jaguar, Porsche и Chevrolet Corvette. Самата идея, че японска компания създава нещо, което може да се бори с тези производители, изглежда нелепо, но Yamaha и Toyota правят това възможно.

Toyota 2000GT

Първоначално, легендарният дизайнер Реймънд Лоуи, смята да работи с Nissan за създаването на ниско купе, но се обръща към Toyota, след като другата японска компания изоставя проекта. Партньорството води до създаването на наистина класически спортен автомобил, дори и по-голямата част от света да не го осъзнава.

Задвижван от шестцилиндров редови двигател с мощност от 150 конски сили и петстепенна ръчна скоростна кутия, 2000GT се движи бързо благодарение на теглото си от едва 1088 кг и 49/51-процентното си разпределението на теглото. По днешните стандарти той малко надминава днешната Corolla - ускорение от място до 100 км/ч за 8,2 секунди.

2000GT се произвежда от 1967 до 1970 г., а през това време Toyota продава 351 бройки по целия свят, 62 от които прекосяват Тихия океан до бреговете на САЩ. Преди петдесет години цената на един от тези автомобили е малко над 7000 долара.

Още снимки - в галерията:

Днес този модел струва много повече: през 2013 г. 2000GT бе продаден за 1,2 милиона долара на търг, което го направи най-скъпият азиатски автомобил, реализиран по такъв начин тогава. Наскоро друг образец - бял, беше продаден за 511 000 долара на търг на RM Sotheby's, като доказа, че дори и да нямат рекордни цени, тези автомобили продължават да имат огромна колекционерска стойност. Въпросният екземпляр с цвят Solar Red още няма начална цена, но се очаква да се превърне в най-скъпата Toyota за всички времена.

Снимки: RM Sotheby's

0 от 500