IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Наказващ" светофар удължава червения сигнал

Полицаи измислиха оригинален начин за борба срещу шумните шофьори (ВИДЕО)

Многомилионният Мумбай в Индия традиционно попада в класациите за градовете с най-големи задръствания в света. Пътните тапи сами по себе си са проблем, но се засилват от неприятния и напълно безсмислен навик на много местни шофьори да натискат клаксона в очакване на зеления сигнал на светофара. За да се избавят от допълнителния шум, който нажежава и без това стресовите ситуации, провокира конфликти и смущава останалите, местната пътна полиция излезе с решение, наречено The Punishing Signal ("наказващ светофар").

Полицията избра няколко големи кръстовища и инсталира на тях шумомер (децибелометър), свързан със светофара, както и информационни табла с надпис "Сигнализирате с клаксона повече - чакате по-дълго". След като нивото на шума достигне 85 децибела (сравнимо с рева на товарен жп вагон, когато човек стои до него), червеният таймер на светофара автоматично се рестартира - и това може да продължи безкрайно.

След като експериментира през ноември и декември миналата година, полицията публикува видео в Twitter и стартира акция с хаштага #HonkResponsbly ("Сигнализирайте отговорно"). Видеото бързо придоби популярност, а самата инициатива получи широка обществена подкрепа.

В резултат на това бе решено системата да се използва постоянно и да бъде доразвита: за начало с "наказващи светофари" бяха оборудвани 10-те най-проблемни кръстовища в града, главно в близост до училища и болници, където шумният трафик е особено проблематичен. Очаква се лайфхакът на полицията в Мумбай да бъде възприет и от други градове, въпреки опасенията, че ядосаните шофьори ще започнат по-често да преминават на червено.

0 от 500