IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конкурент на Tesla показа "най-якия" пикап на планетата

Nikola Badger залага на различна електрическа схема на задвижване

Конкурент на Tesla показа

Производителят на камиони, задвижвани с водородни агрегати - Nikola Motor, представи пикап, който засега е само концепция, но през септември ще се превърне в сериен модел. Автомобилът се казва Nikola Badger и според създателите му е "най-якият" пикап на планетата.

Ако обявените от Nilola Motor характеристики бъдат реализирани, то в Tesla ще трябва сериозно да се замислят. Nikola Badger използва нов агрегат от смесен тип , като се задвижва от електромотори, захранвани както от батерия с капацитет 160 кВт/ч, така и от водородни елементи със 120 кВт. С едно зареждане пикапът изминава 480 км, но ако се използва и водородният "помощник" пробегът скача двойно.

Nikola Badger

Моторите стандартно развиват 455 к.с., но мощността им може да се увеличи до 906 к.с. и 1300 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема под 3 секунди, но в Nikola Motor обръщат внимание не само на динамиката, но и на практичността на модела. Пикапът е дълъг 5,9 метра, като може да тегли на буксир до 3,6 тона дори при 30-градусов наклон. Товарната платформа е с широчина 1560 мм, а в кабината има 5 места.

Друго предимство на Nikola Badger е способността да "дава" до 15 кВт електричество. Това превръща пикапа в безценен помощник, тъй като на строителната площадка, например, той може да захранва компресори, осветителни дела и друга техника, при това в продължение на 12 часа. Ефективността на системата не се губи дори при температури до -30 градуса по Целзий.

Още снимки - вижте в галерията:

Производството на Nikola Badger ще стартира веднага след премиерата на серийната модификация, като вече е известно, че компанията ще използва завода на свой партньор, чието име не се разкрива. Не е ясна и цената на пикапа, но пък са известни неговите кокуренти. Освен Tesla Cybertuck сред тях попадат  Rivian R1T, електрическата версия на Ford F-150 и възроденият Hummer.

Снимки: Nikola Motor

0 от 500