IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Какво е конска силa и как се изчислява?

Откъде произлиза тази странна мерна единица и защо европейската и британската са различни

Какво е конска силa и как се изчислява?

Понятието конска сила се използва на много места в света за обозначение на мощността на автомобилните двигатели. Конските сили съществуват както в метричната, така и в имперската система - само че не са съвсем еднакви. Официалната единица мярка за мощност киловат (кВт) се използва рядко, например в Австралия.

Конската сила отговаря действително на постоянната сила на един кон. Дефинирана е като силата, нужна за повдигане на маса от 75 килограма за една секунда на височина от един метър. Това идва от зората на Индустриалната революция, когато все още се използвали коне за извличане на товар от мините.

Една от легендите е, че единицата конска сила идва от начина на определяне на цените от Джеймс Уат: гениалният изобретател оформял тарифата ца парните си машини по броя на заместените от тях коне.

hp


Формулата за изчисление на конските сили е следната:
Маса х земно ускорение х максимална скорост х скорост на повдигане = мощност

Пример за изчислението на конската сила е следният: 75 кг × 9,81 м/с² × 1 м/с = 736 вата = 0,74 кВт = 1 к.с.

В имперската система, която се използва във Великобритания, конските сили се измерват с единицата британски конски сили (bhp). Това е мощността, измерена с използването на спирачен тип динамометър на определено място като коляновия вал, изходния вал на трансмисията, задния мост или колелата.
Най-простият начин за превръщане на киловат в конска сила е умножението по 1.36. В таблицата можете да откриете и съотношението между конски сили, киловати и британски конски сили.
 

таблица, конски сили, киловати, bhp


0 от 500
 • #6
  1 rate up comment 0 rate down comment
  stoyn.stoikov@abv.bg ( преди 7 месеца )
  Колите идват от западна Европа с документи в сВят тук в българия за всичко в конски сили е разсипахте я тая държава
 • #5
  4 rate up comment 0 rate down comment
  Брит Спирачков ( преди 7 месеца )
  bhp = brake horse power
 • #4
  1 rate up comment 10 rate down comment
  Козела ( преди 7 месеца )
  1 конска сила е 1 тон налегане върху един кубичен сантиметар.един патрон от пистолет има 5 конски сили
 • #3
  2 rate up comment 4 rate down comment
  Бенц ( преди 7 месеца )
  Съединител си ти Стоянов. Ляв съединител.
 • #2
  26 rate up comment 3 rate down comment
  Оффф ( преди 7 месеца )
  В тая Аутомедия.бг математика не са учили... Абе толкова ли е трудно да проверите числата, 'кви са тия 135,962 к.с. за 1 кВт? 1,35962 е доста по-точно... Просто бълвате статии, количество бол, качество йок... Кликове да има
 • #1
  5 rate up comment 22 rate down comment
  Nicola ( преди 7 месеца )
  21-ви век човечеството се стреми към Марс, обаче измерва мощността на транспортните си средства в "сили на коне". Извънземните ни се смеят яко. Надявам се поради маркетинг да не останем със средновековните мерни единици и в ерата на колите от второ поколение.