IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забравените студии: Alfa Romeo 33 Navajo от Bertone (1976)

Странният уникат стъпва на базата на Alfa 33 Stradale

Забравените студии: Alfa Romeo 33 Navajo от Bertone (1976)

Автомобилният свят е изпълнен със странни уникати, но малко от тях са така интересни като Alfa Romeo Navajo. Създаденият от Bertone и вдъхновен от космическите кораби супер спортен автомобил дебютира на автосалона в Женева през 1976 г.

Той е последният от серията концептуални автомобили, създавани от различни италиански дизайнерски фирми на базата на Alfa 33 Stradale. Сред тях са и Carabo, Iguana, Scarabeo и Cuneo.

Производството на Alfa Romeo 33 Stradale приключва през 1969 г. Редкият спортен автомобил, от който са създадени само 18 броя, приключва една ера на много характерен дизайнерски език на Alfa.

33 Navajo

През 70-те години на пазара се появяват внушително оформени автомобили като GTV и Montreal. Те захвърлят елегантния профил на 33 Stradale и други автомобили и получават по-ръбати форми.

Дълго време след края на производството на 33 Stradale Нучо Бертоне получава едно от шаситата с номер 750.33.11 и от него създава автомобил със странен дизайн.

Като един от шестте униката, сред които са Carabo, Iguana и Cuneo, създадени от Bertone, Giugiaro и Pininfarina, концепцията Navajo показва невиждан досега външен вид, който по-скоро сочи в бъдещето, отколкото е вдъхновен от историята на Alfa.

33 Navajo

Bertone удължава базата на 33 Stradale и използва почти изцяло фибростъкло за каросерията. Резултатът е 33 Navajo Concept, задвижван от двулитров V8 с 230 к.с., поставен зад шофьора.

Преработеният салон предлага повече място за двама пътници. Многобройните ъгли и ръбове, прибиращите се фарове и оранжево-червените акценти придават на Navajo футуристичен стил. Дори останалите студии на 33 Stradale изглеждат обикновено в сравнение с него.

За съжаление Bertone произвежда само един екземпляр от 33 Navajo. Според слуховете като нов моделът е струвал 3 милиона долара. Не е ясно дали уникатът изобщо е бил продаден и дали от Bertone изобщо са имали намерение да го продават.

Снимки: Alfa Romeo

Вижте още снимки в галерията:

0 от 500