IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендата Leopard 2 навърши 40 години

Бундесверът ще задържи танка на въоръжение поне до 2030 г.

Легендата Leopard 2 навърши 40 години

Близо 11 метра дълъг, три метра висок и широк 3,75 м. 12-цилиндров двигател с 1500 к.с. Когато видите всичко това в действие, реакцията ви вероятно ще е смесица от страх и очарование. Запознайте се с Leopard 2, един от най-известните германски танкове. Наскоро той отпразнува своя 40-и юбилей.

В основата на Leopard 2 е един несполучлив проект от 60-те години, в който участват САЩ и ФРГ. В рамките на този проект са създадени седем прототипа, наречени Kampfpanzer 70 (боен танк 70). След похарчен бюджет от 830 млн. марки, разработката на машината спира през 1969 г. От американска страна е създаден M1 Abrams, а от германска – Leopard 2.

През 1979 г. Leopard 2 замества Leopard 1 в Бундесвера. Той е основна част от въоръжението на Германия по време на Студената война, като след края й Бундесверът притежава 2125 такива танка. Броят им намалява постепенно, като през 2008 те намаляват до 350, а в близко бъдеще ще спадне до 225. Танкът ще остане на въоръжение до 2030 г., като след това е предвидено въвеждането на заместника му, създаден заедно с Франция, който носи името Main Ground Combat System (MGCS).  

Leopard 2

Каква е техниката на Leopard 2? Той се задвижва от четиритактов V12 с водно охлаждане, предкамерно впръскване и възможност за работа с повече от един тип гориво. Техническото му обозначение е MTU MB 873-Ka501. С помощта на два турбокомпресора той осигурява 1100 кВт (1500 к.с.) при 2600 оборота в минута, като официалната максимална скорост е 68 км/ч. Твърди се, че неофициално той развива до 30 км/ч повече, в зависимост от топографията. Интересно е и че на заден ход развива 31 км/ч.

В боен режим Leopard 2 тежи 64 тона. Резервоарът му побира 1160 литра гориво, но в мирно време е ограничен до 900 литра. Средният разход е около 410 литра на 100 километра. Както всички други танкове, Leopard 2 може да прекосява вода, в случая – до 1,20 м без доработки или подготовки. С помощта на „подводна кула“ той може да минава на четири метра дълбочина.

Екипажът е от четирима – командир, артилерист, товарач и шофьор. Оръдието е 120-милиметрово плюс две тежки картечници тип MG3. Възможно е и монтирането на система за пускане на мъгла. По разбираеми причини за бронировката не са посочени данни.

Leopard 2

Leopard 2 е бил подлаган на многократно обновяване, което при автомобилите бихме нарекли „фейслифт“. Във версията си А5 в предната част на кулата е поставена допълнителна броня, а система за инфрачервено виждане за командира позволява независимото наблюдение без намесата на артилериста. Система за усилване на остатъчната светлина прави възможно управлението и в нощно време и намалена видимост.

За защита на четиричленния екипаж Leopard 2 разполага със система за вентилация с мощност 300 кубически метра в час, с което танкът става устойчив срещу химическо оръжие. Максималната издръжливост е 48 часа.

Последната фаза на Leopard 2A7V бе представена през юни 2016 г. При нея бяха добавени допълнителна пасивна броня в предната част и уред за инфрачервено виждане от трета генерация за артилериста. Подобрения в предавателната кутия и колелата водят до по-добро ускорение. Системата за защита от химическо оръжие вече е в задната част на кулата, за да се освободи място за охладителен уред за шофьора, за системата за нощно виждане Spectus и за подобряване на поставките за ръчно оръжие

Каква е цената на Leopard 2A7V? През май 2017 г. бе сключен договор за доставка на 104 броя от него между Бундесвера и Krauss-Maffei Wegmann на стойност 760 млн. евро, което прави около 7,3 млн. на танк. Тук вероятно може да се говори и за отстъпка за количество.

Освен в Германия, Leopard 2 е на въоръжение и в Швейцария (2 броя), в много страни от Нато, Чили, Индонезия, Катар и Сингапур.

Снимки: Motor1

Вижте още снимки в галерията:

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Някой си ( преди 1 година )
    Много "професионално"написано. Танка имал шофьор....леле мале западната тъпотия докъде е стигналанарича се механик-водач отворковци
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Танкист ( преди 4 години )
    Ами аз казвам от моя личен опит....другото е ала бала ......
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Брандо ( преди 4 години )
    Някои хора наистина мислят с върха на петата си ! Каква 72-ка, какво 90 ?!Украинците, със своя легендарен танков потенциал, направиха Оплот, дето бил по-добре от руските и го пратиха да се съревновава с Абрамс, Чалънджър, Ле Клерк, Меркава и Леопард.Резултатите ги има в нета.
  • #6
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Танкист ( преди 4 години )
    Тоя танк е имитация на Т72.....тежък вариант.....72 ката е по лек....върви като луд...кара се като джойстик ....и има невероятни за времето си системи за прицелване ...стрелба...пълнене....и т.н.тн......
  • #5
    13 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Специално за танковете, цялостно няма по-добра машина от Т-90.Леопарда е втори.Коментар на човек който винаги се е възхищавал на немската техника.
  • #4
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Глиган ( преди 4 години )
    Руският танк в два пъти по добър, факт.
  • #3
    18 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Руските никога не са били по-добри, просто са били повече. Разликата е като мерцедес и москвич.
  • #2
    9 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Руския е по добър
  • #1
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Брандо ( преди 4 години )
    Най-добрият танк в света !Много по-добре беше да купим 100 танка за 800 млн., отколкото 8 Ф-16 за млрд.и шестотин...Ама нема комисионни...