fallback

Съд обяви глобите за неправилно паркиране във Франкфурт за незаконни

Решението засяга стотици хиляди наказания, наложени през последните 2 години

Общините нямат право да предоставят на частни фирми контрола за спазване на правилата за движение. Това постанови Окръжният съд във Франкфурт с решение, публикувано вчера. Правото да наказва паркиралите неправилно принадлежи изключително и само на държавата, като целта е да се осигури непрекъснатост и ненарушеност на движението.

Конкретното дело бе заведено срещу частна фирма, чиито наемни служители налагат глоба от 15 евро за неправилно паркиране. Решението е с обратно действие и обявява всички глоби от 2018 г. насам за противозаконни.

Принципно решението засяга стотици хиляди глоби. През 2018 г. само в град Франкфурт (без околните общини) са санкционирани 700 хиляди нарушители, а глобите са в размер на над 10 млн. евро.

В решението се посочва, че висши законово установени задачи на полицейските служби в града са осигуряването на спокоен трафик и санкционирането нарушенията. Тези задачи не могат да бъдат прехвърляни на частни изпълнители.

Окръжният съд във Франкфурт е първата съдебна инстанция, която се занимава с допустимостта на участието на частни фирми в регулирането на правилата на пътя. Според данни на пътното министерство служителите на фирмата работят и до днес във Франкфурт и дори носят униформи. Съдът обръща внимание на факта, че носенето на униформа е заблуждаващо действие за правомерността на извършваните от тях действия.

През ноември миналата година същият съд постанови решение, с което обяви за противоправно измерването на скоростта на пътя от частни фирми.

Снимки: Süddeutsche Zeitung, dpa

fallback
  • #4
    анонимен ( преди 4 години )
    Браво на Франкфурт, а в Мюнхен и околните общини кога? Вече глобите за превишена скорост дори без снимка ги пращат, толкова нагли са станали. Общините са накупили камери и с тях следят и снимат, а глобите директно си ги прибират. А най-лошото е, че полицейските камери са настроени да снимат над 10 км/ч когато си превишил, а частните камери ги гласят до 3 км/ч да ти засичат. Хората са свикнали до 10 км отгоре да си карат ,обаче понякога изгаряме.
  • #3
    mancho ( преди 4 години )
    carpe_diem, няма как да ти сложа 100 "+"-а... иначе с удоволствие.
  • #2
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Мда, голяма спънка пред това ЦГМ да прави нещо за неправилното паркиране и у нас.Те не глобяват, а просто ти слагат глоба или ти вдигат колата, ако не си си платил на "частния общински паркинг" (улицата / булеварда). А КАТ грам не им пука и затова всеки ден сме свидетели на стотици, даже хиляди нарушения даже в зоните. А извън тях е Кербала...
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    на мен ми е интересно кога и в българия ще се случи
fallback
Последни