IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bosch създаде виртуален сенник

Защитата от слънцето може да бъде иновативна

Bosch създаде виртуален сенник

Bosch измисли наново колелото или по-точно сенника – една от най-старите и базови части в автомобила. Виртуалният сенник, представен на Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас блокира светлината и едновременно с това позволява видимост към пътя.

Новият детайл е със същите размери и форма като стандартния сенник, но представлява прозрачен LCD-панел, който включва шестоъгълни форми.

Технология с изкуствен интелект анализира кадри от насочена към шофьора камера, за да разпознае лицеви функции и проследява прецизно колко светлина попада върху лицето на шофьора. Тя разпознава къде са очите и знае откъде идва светлината и автоматично затъмнява шестоъгълни блокове. Процесът се извършва в реално време, а технологията се регулира при променлива сила на светлината.

Сенник

Блокирането на светлината създава нещо като сянка от слънчеви очила върху лицето на шофьора. Останалата част от сенника остава прозрачна, така че шофьорът може да вижда пътя напред. Намаляването на отблясъците прави пътуването по-безопасно, твърди Bosch. Виртуалният сенник е най-ефективен сутрин и привечер.

Говорител на фирмата потвърди, че се водят разговори за производството и серийното вграждане на сенника в нови автомобили. Засега не се знае кога може да се случи това.

Идеята за виртуалния сенник е хрумнала на инженери на Bosch в свободното им време. Те са създали първия прототип LCD-екран, който извадили от боклука. Шефовете били толкова впечатлени от прототипа, че възложили на инженерите задача и бюджет за разработката на виртуалния сенник и въвеждането му на пазара.

Снимки: Bosch

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Сенник с изкуствен интелект?!?!?! Брейййй, бараво на швабите! За изкуствен интелект и естествена простота при тях знаем, а интелигентност и малко мисъл кога? Те двигателите, трансмисиите и електрониката по колите още не могат да си оправят, а тръгнали да измислят сенници. Думи нямам просто...
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Жорко ( преди 4 години )
    Е, те това вече е хитро! Браво. Въпрос от публиката: ами огледалцето за оправя не на грима дето си е на сенниците къде ще го турнат тук?
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Класическия с какво не е добър, че нещо не се сещам?Май само идеята за още едно устройство, което да се разваля е водеща в случая.