IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция арестува седмина заради бягството на Карлос Гон

Бившият шеф на Renault-Nissan се измъкнал през затвореното истанбулско летище "Ататюрк"

Седем самолетни пилоти и служители на истанбулското летище бяха арестувани от турската полиция след мистериозното бягство на Карлос Гон от Япония. Бившият шеф на Renault-Nissan се измъкна от японското правосъдие и сега е у дома си в Ливан.


Карлос Гон, арест

Карлос Гон е роден в Бразилия в семейство на ливански емигранти и е учил и отрасъл във Франция, поради което е поданик и на трите държави

Гон, който е подсъдим по обвинения във финансови злоупотреби в Япония, беше освободен под гаранция след рекордно дълъг престой в ареста. В понеделник той избяга през Осака и Истанбул до Бейрут. Арестуваните от турските власти хора, сред които четирима пилоти, са заподозрени като съучастници в бягството. Според полицията в Истанбул и влизането, и излизането на Гон от страната са останали нерегистрирани.

Според разследването Гон е бил прекаран през летище "Кемал Ататюрк", което бе затворено за пътнически полети миналата година след откриването на новото международно летище в Арнауткьой. Частният самолет на мениджъра е кацнал на "Ататюрк" в 5:26 сутринта на 29 декември.

Човекът, който създаде алианса Renault-Nissan, след като бе спасил поотделно от банкрут и двете компании, бе арестуван в края на 2018 по първоначални обвинения в получаване на незаконни бонуси. По-късно бяха добавени и други нарушения. Самият Гон категорично настоява, че обвиненията са скалъпени само с цел да бъде отстранен и да се саботира подготвяното от него окончателно сливане на двете компании.


Карлос Гон

Японската прокуратура твърдеше, че Гон е под постоянно наблюдение в Токио. За да бъде освободен от ареста, той плати 14 млн. долара гаранция, които сега ще загуби

Прокуратурата го задържа в ареста доста по-дълго от обичайната практика, а след това Гон бе освободен срещу гаранция от 14 млн. долара и заживя под строга охрана в бивша дипломатическа сграда в Токио. Според запознати, цитирани от The Financial Times, бягството му е било подготвяно с помощта на частни охранителни фирми в продължение на два месеца. Японските власти държат под ключ ливанския, бразилския и френския му паспорт, но Гон е имал друг френски документ за самоличност.

Ливанските власти вече обявиха, че няма основания да арестуват Гон, а френският икономически министър Агнес Пание-Рюнаше потвърди, че той няма да бъде екстрадиран в Япония, ако се върне във Франция.


 

0 от 500