IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият всъдеход на Ferrari, за който никой не знаеше

Кръстоската с Jeep е създадена през 1969 г., прилича на дядото на Porsche Cayenne

Първият всъдеход на Ferrari, за който никой не знаеше

Напоследък феновете на Ferrari, а и чуждестранните медии, активно обсъждат бъдещия кросоувър на италианската марка - Purosangue, чиято премиера трябва да се появи в края на 2021 година. Оказва се обаче, че първият опит да бъде създаден всъдеход с емблемата на "черното конче" е направен преди точно половин век.

Jerrari

Запознайте се с Jerrari - хибрид между Jeep и Ferrari. Всъдеходът е поръчан през 1969 г. от прочутия колекционер на автомобили Уилям Хара. Американецът иска мощен модел със задвижване на всички колела, който да ползва ежедневно, и дори се обръща към Енцо Ферари, но той отказва да експериментира.

Jerrari

Тогава Хара моли за помощ едно тунинг студио. Майсторите не измислиха нищо по-добро от това да кръстосат Jeep Wagoneer и Ferrari 365 GT 2+2. От италианския спортен автомобил е взета цялата предница и 4.4-литровия V12 с мощност 320 конски сили, както и скоростна кутия, волана и част от интериорните части. Полученият автомобил наподобява на нещо като дядото на Porsche Cayenne.

Jerrari

През 1977 г. за Хара е направено ново Jerrari (на последната снимка). Този път колата почти не се различаваше от Jeep Wagoneer - с изключение на това, че предният капак е удължен, за да пасне на V12. Двигателят, между другото, е взет от първото Jerrari. В кабината е подменен приборният панел и е монтиран волан на Ferrari. Сега първото Jerrari (което вече е оборудвано с двигател на Corvette) се намира в частни ръце, а второто - в музея на Хара в Невада.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами те от Ферари са ти простили. Ако беше прочел статията, щеше да разбереш, че те са отказали на Хара и съответно тий е наел трети лица, които са сглобили този франкенщайн.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Първият всъдеход на Ferrari...който всъщност НЕ е Ferrari
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Това страхотно прилича на Ситроен ДХ, обаче да ме прощават от Ферари, Ситроен-а е далеч по-хубав (не прилича на катафалка като това Ферари), нищо че не обичам Ситроен-и и съм фен на Ферари, не мога да си изкривя душата.