IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz EQA - от хечбек с 3 врати до кросоувър с 5

Серийната версия на електромобила ще се появи на пазара догодина

Mercedes-Benz EQA - от хечбек с 3 врати до кросоувър с 5

През есента на 2018 г. Mercedes-Benz представи на автосалона във Франкфурт  концептуалния електромобил EQA. Това беше хечбек с 3 врати, за който се очакваше, че ще се появи в същия вид и в серйното производство. То трябваше да бъде насочено към завода в Раштад (Германия), където се сглобява стандартната A-Class. 

Явно обаче компанията е променила плановете си, тъй като показа изображение на серийния EQA, който представлява кросоувър с 5 врати, основан на второто поколение на GLA, представено само преди 2 дни. Електрическият модел ще се появи на пазара през 2020 г., като ще запази очертанията на новия GLA, но в същото време ще следва и стила на "баткото" EQC.

Mercedes-Benz EQA Concept
Така изглеждаше концептуалният Mercedes-Benz EQA, но явно в компанията са решили, че е по-правилно да заложат на кросоувър, а не на хечбек.

Вече известно, че преди премиерата на EQA ще бъдат представена хибридна версии на Mercedes GLA, която ще получи индекс 250е (такъв вече се предлага за A-Class и B-Class). Само на електричество този вариант, който ще се зарежда от електропреносната мрежа (PHEV) ще изминава до 70 км (по цикъла WLTP).

Що се касае до електрическия кросоувър, той ще се произвежда в завода в Хамбах (Франция), където се сглобяват моделите на Smart на ток. Бъдещият EQA ще изминава до 400 км с едно зареждане, като ще получи два електромотора (по един на всяка ос) със съвкупна мощност от 286 к.с. и 500 Нм. Това означава, че моделът, който ще ускорява от 0 до 100 км/ч, ще се конкурира Volkswagen ID.4 и Audi Q4 e-tron.

Засега освен Mercedes-Benz EQС в семейството електромобили на германската премиум-марка влизат още седанът EQS и ван EQV, така че EQA ще е четвъртият модел от гамата.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500