IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това ли е най-скъпата автомобилна брошура в света?

Четири страници от Ferrari счупиха рекорд на търг

Това ли е най-скъпата автомобилна брошура в света?

Колекционирате ли автомобилни материали? Картички, проспекти, табели, емблеми, дребни детайли? Ако отговорът е положителен, вероятно знаете, че 300 евро за брошура на BMW 507 например е огромна цена. Но и тук се намират колекционери, които искат да притежават буквално всичко.

Такъв бе примерът с брошура на Ferrari 250 Europa от 1954 г., състояща се само от корици (4 страници). Моделът е един от ранните успешни модели на марката от Модена. Специалистите по „аутомобилия“ – свързаните с автомобилите предмети с колекционерска стойност – имат няколко версии за брошурата.

Според една от тях, Енцо Ферари е спрял тиража, защото брошурата не му е харесала. Единични екземпляри са достигнали собствениците на автомобила, а с това са останали редки и днес са много търсени.

Брошура

На търг, проведен в Германия наскоро, брошурата е била обявена с начална цена от 25 хиляди евро. Наддаването е продължило три минути и е приключило на внушителната сума от 110 хиляди евро (с комисионната за аукционната къща – 127 600 евро). Купувачът от САЩ е пожелал да остане анонимен.

Цената на брошурата е най-високата, постигана някога. За последен път брошура от тази серия на Ferrari е била продадена на търг в Гщаад, Швейцария през 2007 г. Тогава най-високата оферта е била 17 хиляди евро, което също е внушителен резултат.

Снимки: Motor1

0 от 500