IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забравените студии: Zagato Raptor (1996)

Единственият по рода си автомобил трябваше да стане наследник на Lamborghini Diablo (ГАЛЕРИЯ)

Забравените студии: Zagato Raptor (1996)

През 1996 г. моделната линия на Lamborghini изобщо не изглеждаше като сега. Две години преди да се премести под крилото на Volkswagen Group, нездравословната италианска марка произвеждаше само един-единствен модел - Diablo.

На автомобилното изложение в Женева през 1996 г. обаче, италианското дизайнерско студио Zagato представи концепт на нов модел на Lamborghini. Той се казваше Zagato Raptor, беше създаден в сътрудничество с Lamborghini и използваше шасито на Diablo VT.

Концептът, който беше с 300 кг по-лек от задвижвания на всички колела Diablo VT, трябваше да бъде производственият модел, който да запълни временната празнина между Diablo и неговия мъртвороден наследник Canto. Нито Canto, нито Raptor, обаче видяха светлината в тунела, защото VW Group имаше други планове за наследника на Diablo. Така Zagato Raptor остана единствен по рода си.

Автомобилът изглеждаше много по-футуристично от стандартния Diablo. Това се дължеше на факта, че бе разработен с помощта на новото автоматизирано дизайнерско оборудване на Zagato. Всъщност, това беше един от първите автомобили, проектирани в резултат на цифровия процес. Пътят от нулата до напълно функционален прототип отне по-малко от четири месеца.

Концептът бе създаден под ръководството на дизайнера Нори Харад. Raptor се отличаваше със своята поразителна естетика - включително с липсата на врати. Цялата средна част на колата се вдигаше напред и нагоре, за да осигури достъп до футуристичен интериор, обгърнат в тъмносива алкантара. Секцията на покрива в корпоративния стил double bubble беше подвижна и превърна колата в роудстър.

В задната част на автомобила бе монтиран 5,7-литров V12 с мощност 492 конски сили с двоен горен разпределителен вал. Двигателят работи в съчетание с 6-степенна ръчна скоростна кутия, а задвижването е на четирите колела. Значителната икономия на теглото на фона на Diablo беше постигната благодарение на шасито на базата на тръбна пространствена рама, корпуса от въглеродни влакна, магнезиевите дискове, "голия"интериор и липсата на фиксирани врати.

Zagato Raptor ускорява от място до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди, а максималната му скорост е 320 км / ч. Излишно е да напомня, че подобен род автомобили рядко се появяват на търгове. Само преди няколко дни обаче аукционната къща RM Sotheby’s продаде този уникат за 1 086 250 долара.

0 от 500