IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW отива на съд заради чужди патенти

Американския доставчик на хибридни системи заведе дело срещу концерна

BMW отива на съд заради чужди патенти

Компанията Paice и Фондацията с нестопанска цел "Абел" обвиниха германския производител BMW в нерегламентирано използване на технологии за хибридни двигатели. Те са завели иск в Окръжния съд на Мериленд.

Базираната в Балтимор фондация "Абел" е основният инвеститор в компанията Paice, която разработва технологии за хибридни системи. Според иска, BMW е използвал неправомерна разработка на Paice за 8 свои хибридни модела, сред които са 330e iPerformance, 530e iPerformance, 750e xDrive iPerformance, i8 Roadster Plug-in и Mini Countryman Plug-in.

„Paice сподели с BMW подробности за нашата технология за хибридни превозни средства. Но вместо да се договори за лиценз за тези технологии, BMW ги използва за собствена печалба", коментира изпълнителният директор на Paice - Робърт Освалд. 

Американската компания не за първи път се замества в съдебни спорове с автомобилни производителите, след като по-рано заведе подобни дела срещу  Ford, Toyota, Hyundai и Kia. Тези компании бяха осъдени да платят на Paice съответните лицензи, за да ползват нейните технологии. 

В началото на века именно основата от руския емигрант Алекс Северински фирма научи BMW как са увеличи ефективността на изгаряне на горивото, без това да оказва влияние на характеристиките на автомобила. Тогава представители на Paice са провели срещи с висшето ръководство на баварския концерна, както и с водещите му инженери.

„BMW прояви голям интерес към технологията на Paice, защото изоставаше в разработката на хибридни системи. След като използва технологиите на компанията, BMW прекрати всякакви отношения с нея. През 2010 г. пусна на пазара единствения си по това време хибриден модел - X6, но бързо се отказа от него. След това обаче BMW започна да използва всичко, научено от Paice, за да добави в гамата си хибридни и plug-in хибридни модели, които постигнаха забележителни успехи",  се казва още в заведения иск.

От BMW засега отказват да коментира продължаващите съдебни спорове.

Снимка: BMW

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Слабак ( преди 4 години )
    1. Подзаглавието "Американския доставчик..." трябва да е с неопределителен член, тъй като заглавието не споменава такъв и с определителен ни идва като гръм от ясно небе. 2. "...не за първи път се замества..." - трябва да е "замесва". 3. "...В началото на века именно основата ..." - трябва да е "основаната". 4. "...как са увеличи..." - трябва да е "как да увеличи". 5. "на баварския концерна" - "на баварския концерн". Пешо, бъди по-съсредоточен, когато преписваш руски статии!
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Бенц ( преди 4 години )
    Никой не смее да съди китайците, защото правителството ги покрива. Всичките им резерви няма да стигнат за изплащане на глобите.
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    Сметката без кръчмаря никога не излиза. Една огромна глоба ще им дойде добре...