IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW поръча китайски батерии за 7.3 милиарда евро

Баварците сами ще контролират добива на кобалт и литий за бъдещата си електрическа гама

BMW поръча китайски батерии за 7.3 милиарда евро

Германската BMW Group e сключила договори за доставка на батерии за над 10 милиарда евро, стана ясно от съобщение на самата компанията. Поръчката е най-вече за китайската Contemporary Amperex Technology - CATL, на стойност 7.3 милиарда евро, и за корейската Samsung SDI (2.9 милиарда евро).

Договорът с китайците влиза в сила веднага и първите доставки на батерийни клетки по него се очакват в началото на идната година. CATL ще доставя батерии на баварците чак до 2031 година. Договорът със Samsung е за периода 2021-2031.

За да гарантира легалния произход на кобалта за батериите, BMW ще го купува директно от производители в Австралия и Мароко и после ще го предоставя на доставчиците на батерии. Компанията планира също сама да организира доставките на литий, най-вече от Австралия.

С този договор BMW на практика гарантира изпълнението на стратегията си за ускорена електрификация. Компанията обещава още през 2023 година да предлага 25 различни електрически модела, и очаква продажбите на машини с електрическо задвижване да се удвоят в рамките на следващите две години.

Съсредоточаването на производството на батерии в Китай (и в доста по-малка степен - в Южна Корея и Япония) е източник на тревога за много анализатори от европейската автомобилна индустрия. Те смятат, че политическото налагане на електрическа мобилност на практика дава най-доходната част на бизнеса в ръцете на китайците, и ще направи европейските компании прицел за враждебни поглъщания в следващите години. Карлос Тавареш, шефът на PSA Peugeot-Citroen, дори заяви преди няколко месеца, че натискът на Брюксел към електрификация създава "Троянски кон за китайците в Европа".

 

0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Комуне ( преди 4 години )
    "Баварците сами ще контролират добива на кобалт и литий" - мирише ми на дефицитни стоки. При комунизма от много контролиране на това-онова рафтовете по магазините бяха празни, а определени стоки бяха достъпни само "с връзки". В ранните години на демокрацията този проблем стана още по-голям - направо огромен.
  • #1
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    От кога ви разправям за немските електрички и китайските батерии! Сега обаче поне се оправдават, че уж сами щели да го купуват и доставят. Да бе, да! Дрън, дрън та пляс! Много им вярвам да знаете. Направо всеки трябва да им повярва на тези мошеници. А онези мушмуроци от ВАГ каква лъжа ще измислят ми е интересно за да оправдаят китайските батерии. То батериите да бяха само китайски с мед да ги намажеш, а то електромотори, електроника и каквото се сетите идва от там и се сглобява от анадолци.