IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо при изчакване за завой гумите трябва да гледат напред?

Тази грешка се допуска често и може да има сериозни последици

Защо при изчакване за завой гумите трябва да гледат напред?

Една от често допусканите грешки от много шофьори е при спиране на кръстовище за изчакване за ляв завой да навиват волана в същата посока. 
Това изглежда като стандартна ситуация - автомобилът спира на светофара, за да пропусне идващите насреща превозни средства, а неговият водач, без да се замисля, завърта волана наляво, за да може по-лесно и по-бързо да осъществи маневрата. Подобно действие е груба грешка, която може да има тежки последици.

В подобни случаи гумите трябва да гледат само напред, като причината е елементарна. В случай, че колелата са завъртени по посока на завоя, а в спрелия автомобил се удари друга машина, управлението става безкрайно трудно, дори невъзможно.

завой, грешка

Заради удара автомобилът ще бъде изпратен в лентата за насрещно движение и няма никаква гаранция, че водачът на идващата отсреща машина ще успее да реагира и да спре. И ако това не стане, ударения автомобил ще получи сериозни повреди, а хората в него със сигурност ще пострадат доста тежко.

Затова и колелата винаги трябва да сочат напред, а завиването да започва при началото на самата маневра. Експертите по безопасност на пътя изчисляват, че повредите по ударен отзад автомобил в тези случаи са с 45% по-малко в сравнение в случаите, при които гумите са насочени в посока на завиването.

0 от 500
 • #19
  2 rate up comment 1 rate down comment
  Иван ( преди 8 месеца )
  Наистина ли има такива *** които навиват волана преди да завият?
 • #18
  2 rate up comment 10 rate down comment
  Мартин ( преди 9 месеца )
  Този дето го е писал това, е пълен ***.
 • #17
  12 rate up comment 4 rate down comment
  Мирко ( преди 9 месеца )
  Това е истина. Не питай старо,питай патило! Аз имах следния инцидент: Стоях спрял на главна улица със завит на дясно волан. Изчаквах от тясната уличка да излезе друг автомобил. Отзад ме удари стар Икарус с повредени спирачки с не повече от 30км/час. Колата ми,въпреки,че бях натиснал с всичка сила спирачките, зави надясно и буквално сплеска другия явтомобил - Полски фиат. Ако волана ми беше направо,щяхме да си продължим направо,докато успея да спра автобуса с моите спирачки!
 • #16
  5 rate up comment 5 rate down comment
  Торето ( преди 9 месеца )
  Някой пробвал ли е да потегли от кръстовище със свит волан... Да пробва и тогава да пише глупости.
 • #15
  1 rate up comment 5 rate down comment
  Крив ( преди 9 месеца )
  На моите очите като са им отзад?? Как да ги накарам да гледат....... Не се съобразявате с всички обстоятелства и пишете глупости, големи глупости!!
 • #14
  12 rate up comment 12 rate down comment
  Колега ( преди 9 месеца )
  ДА МНОГО е важно гумите да са направо,защото може и некой самолет да падне върху колата тогава ще стане страшно!
 • #13
  9 rate up comment 6 rate down comment
  Лъчезар ( преди 9 месеца )
  Ако спирачките са натиснати добре няма значение на къде сочат гумите. И обикновено когато стоиш на червено, тогава се движат колите по напречната улица и при удар отзад ще те избутат напред в тяхното платно за движение и няма да има особена разлика дали си малко в ляво или не.
 • #12
  1 rate up comment 0 rate down comment
  ( преди 9 месеца )
 • #11
  7 rate up comment 1 rate down comment
  хахаха ( преди 9 месеца )
  точно както трябваше да се спи в казармата..... легнал в леглото с единия крак извън леглото и задължително с усмивка на лице.....
 • #10
  1 rate up comment 3 rate down comment
  Любо ( преди 9 месеца )
  Когато си със завит волан наляво в кръстовище,с повече газ ,няма да можеш да се изнесеш бързо, защото лявата гума ще пробоксува опасността да те удари някой челно е по голяма,защото отнемаш предимство...