IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли какво е BAS?

Спирачният асистент е много полезен в някои опасни ситуации на пътя

Знаете ли какво е BAS?

Първият спирачен асистент, вграждан в автомобил, бе ABS. Както подсказва името й, антиблокиращата система не позволява на гумите да блокират при спиране. Така и при силно спиране автомобилът остава управляем. Това носи предимства през зимата или на мокра и замърсена настилка, каквато често има есенно време.

Функционалността на ABS бе разширявана и с други компоненти. Сред тях са тракшън-контролът (ASR) и ESP, която повишава стабилността на автомобила най-вече в завои.

Спирачният асистент (BAS) работи тясно с ESP. Той усилва спирачното усилие и се задейства активно от шофьора. По това той се отличава от т.нар. аварийни спирачни асистенти, които се командват от бордовия компютър.

Спирачният асистент се активира при пълно спиране, за да намали опасността от удар. Сигурността на пътуващите се подобрява, тъй като спирачната сила при задействан BAS е много по-висока. Ако шофирате автомобил, оборудван с BAS и натиснете спирачния педал, усилването се постига чрез атмосферно, хидравлично или механично изпълване на камера с въздух под налягане.

Усилването се освобождава от електроника. Сензор измерва силата, с която се натиска педала и увеличава подобаващо натиска. Спирачната сила не отслабва и при пълно спиране, а остава постоянна или дори се усилва. Това зависи от данните, които сензорът предоставя.

BAS plus

Разновидност на BAS е системата BAS plus, която може да бъде намерена в автомобили на Mercedes Benz. Тя се активира автоматично при заплаха от удар, а бордовият компютър дава ранно предупреждение. Освен това системата изчислява нужната за спирачното действие сила, за да не се стигне до удар.
Системите без съмнение са много полезни и правят шофирането по-безопасно. В същото време не трябва да се осланяте единствено на тях и да намалявате вниманието си. Както подсказва името й, BAS е система за асистенция. Правилната реакция на шофьора в опасна ситуация не може да бъде заместена от нито една от посочените системи.

Снимки: Mercedes

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Старата ми кола е 1998г. и има BAS. Има сензор, който отчита скороста, с която е натиснат спирачния ***. Ако е необходимо усилва на макс спирачното усилие. Статията е закъсняла малко, с над 20 години!