IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С Trabant от Изток на Запад – 30 години по-късно

Двутактовите возила отбелязаха годишнината от едно от най-важните събития в новата ни история

С Trabant от Изток на Запад – 30 години по-късно

Парад с трабанти и други автомобили от комунистическата ера на Източна Германия отбеляза падането на Берлинската стена. Това се случи на 9-и ноември, точно 30 години след знаменателното събитие.
В съботния ден стотици германци се събраха заедно с историческите си класически модели Trabant и преминаха бивш граничен пункт между провинции Тюрингия и Бавария. Селото, наречено Мьодларойт е било известно в миналото и като Малкия Берлин. Вижте и чуйте повече във видеото:

Trabant бе произвеждан от източногерманската марка VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau и продължава да е ярък символ от историята на бившата Източна Германия. Компания на моделите на марката правиха Wartburg и ванове Barka.

Преди да падне през 1989 г., Стената разделяше комунистическият Източен от Западен Берлин. Разрушаването й символизираше края на Студената война. Шофьорите, които взеха участие в парада преди дни отвориха порта на бивш граничен пункт и преминаха през него, за да почетат свободата, която източногерманците спечелиха преди 30 години.

Макар често за Trabant да се казва, че е най-лошият автомобил, произвеждан някога, той е ценен от колекционерите заради културата на комунистическия блок и дори участва в американски парад, провеждан всяка година от Международния шпионски музей във Вашингтон.

Снимка: Tageszeitung

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Иванка Пискова ( преди 4 месеца )
    30 години карах Трабантчв. Много бях доволна,не се развали и не ме е оставял никога на пътя.Милото ми Трабантче.Още стои в къщи под навеса,но не го карам от 6 години.