IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

700 000 долара за Alfa Romeo TZ3 Stradale

От редкия суперавтомобил са произведени само 9 бройки

700 000 долара за Alfa Romeo TZ3 Stradale

TZ3 Stradale се възприема от много фенове на Alfa Romeo като куриозен модел, тъй като цялата техническа част на това купе е взаимствано от четвъртото поколение на Dodge Viper. Под капака се намира 8,4-литрови V10 двигател, който развива 649 к.с и 793 Нм), и работи в съчетание с 6-степенна механична трансмисия Tremec TR-6060.

Силовата структура на каросерията също е от американския модел, но италианското студио Zagato добави детайли от въглеродни влакна в стила на леките спортни коли Alfa Romeo TZ от 60-те г. Оригиналният интериор на Viper е облагороден възможно най-много (ръчно изработена кожа, по-елегантни уреди, нова централна конзола с метални вложки), но воланът, корите на вратите, стърчащата ръчна спирачка и много други неща в салона излъчват грубата същност на донора.

Междувременно, оригиналният проект Alfa Romeo TZ3, предназначен да съвпадне с вековния юбилей на италианската марка, се основаваше на възлите и агрегати на купето 8C Competizione, имаше 4,2-литров V8 (разработен обаче от Ferrari) и монокок от въглеродни влакна, допълнен от тръбни метални секции с алуминиеви външни панели.

Този автомобил получи името Alfa Romeo TZ3 Corsa и през 2010 г. спечели първа награда в своя клас на конкурса за елегантност Villa d'Este в Италия. И все пак беше решено да се направи малка серия от девет автомобила под името TZ3 Stradale с помощта на новия партньор на Fiat - компанията Chrysler.

Всъщност, TZ3 Stradale е прологът на корпорация Fiat Chrysler Automobiles, която бе официално създадена през 2014 г. и даде на света много интересни, но не винаги успешни модели. Например, италианците свършиха чудесна работа по интериора на последния "пети" Viper и вътре той най-накрая престана да прилича на трактор.

TZ3 Stradale обаче се оказа компромисен продукт във всеки смисъл и на пътя не се държи така, както е подходящо за Alfa Romeo: твърде тежко и нескопосано. За САЩ обаче това е доста интересна кола - един вид италиански прочит на емблематичния американски суперавтомобил. Тоест, каквото и да каже някой, това все пак е по-скоро Dodge, отколкото Alfa Romeo.

Въпросният екземпляр, боядисан тъмно кафяво, е седмият от деветте произведени. Автомобилът пристига в САЩ през 2013 г. и почти никога не е използвана - одометърът показва само 525 мили (845 км), така че е в отлично състояние. Цената от 699 хиляди долара за толкова рядка кола в безупречно състояние не изглежда прекалено висока, но поради някаква причина все още никой не я е купил.

Снимки: DuPont Registry

Още снимки - в галерията по-горе

0 от 500