IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Градовете с най-лошите пътища в света

В челната тройка на Световния икономически форум има и европейска столица

Градовете с най-лошите пътища в света

Световният икономически форум ежегодно предоставя информация за икономиката в света, която включва и анализ на състоянието на пътищата. Този път става дума за трите града с най-лошите пътища, движението по които е не само трудно, но дори опасно.

Нуакшот, Мавритания

Пътната мрежа на Мавритания е с обща дължина от 10,6 хиляди километра, от които само 3000 са асфалтирани. Африканската страна с площ от 1 милион кв. км, има доста слаба икономика, което прави невъзможно поддържането на пътната мрежа на добро ниво, да не говорим за изграждането на нови.

В столицата Нуакшот почти няма пътна настилка с добро качество. Съответните служби извършват само поддръжка на пътната мрежа на минимално ниво, което не включва ремонтни дейности и създаване на необходимата инфраструктура.

Най-лошите пътища

Шофирането е опасно за хората, както и пътуващите с градския транспорт, който представлява малки маршрутки със 7 места. С най-лошо качество е пътят от Нуакшот до село Росо. Той е с дължина 203 км и се простира през напълно пусти места, където дори никой няма да може да помогне, ако нещо се случи.

Орхей, Молдова

Сред страните в Европа през последните няколко години най-тъжна е ситуацията в Молдова, където по-голямата част от пътната мрежа е в плачевно състояние. Причината за това е своеобразната държавна политика, резултатът от която е пълна липса на контрол върху изпълнителите, на план за развитие на инфраструктурата, както и особеният климат. Последиците от това са нарушение на технологиите по време на строителството на пътищата и техния ремонт.

Най-лошите пътища

От тази ситуация страда не само столицата, но и други градове, и най-вече старинният Орхей. Най-изненадващ е фактът, че градът има статут на туристическа забележителност, в близост до който се намира природният резерват Старинен Орхей. Дебелината на асфалта по градските пътища според един служител е "по-тънка от слой масло върху филия". Освен това няма паркинги и градски транспорт, а на една от улиците в центъра ремонтни дейности не са извършвани вече 40 години.

Рига, Латвия

По думите на кмета на латвийската столица страната абсолютно не е била готова да стане член на Европейския съюз. От общата сума, събирана като пътен данък, а това са около 36 милиона долара, само 10 млн. отиват в бюджета на града, което е напълно недостатъчно за извършване на пълен ремонт и поддръжка на пътищата.

Необходими са възстановителни работи както по централните улици, така и по мостовете, където поради лошите пътни условия властите бяха принудени да наложат ограничение на скоростта от 30 км/ч.

Най-лошите пътища

Освен това се отбелязва изключително лошото качество на ремонта, в резултат на което се налага многократно да се ремонтират едни и същи пътни участъци, например, след преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства.

0 от 500
 • #7
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Ман40 ( преди 2 седмици )
  Кото гледам как се подпират - горките лопати! Само за пари реват.
 • #6
  8 rate up comment 13 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Русофобчето пак се обади. Пуснал си завалията от неговото село гугъл стрийт вю и хоп станал експерт по пътищата и започва да дава оценки къде били добре и къде не. То бива да си толкова кyха хра-лу-па, ама чак пък толкова не бива. И да знаеш моето момче, че русофобията е доста сериозно пси-хическо заболяване за което още не са открили лек. Ако искаш малко повече да разбереш нещата излез от колибата, напусни селото (то теб няма да те напусне) и вземи пътувай по света да видиш сам как са нещата!
 • #5
  13 rate up comment 1 rate down comment
  Брандо ( преди 1 година )
  Пътувам доста и според мен в България най-зле е в Пазарджик. Отвратителен град.
 • #4
  4 rate up comment 0 rate down comment
  оНУфРИ ( преди 1 година )
  Абе какво спорите. Направо си се вижда. Така е.
 • #3
  10 rate up comment 0 rate down comment
  до #1 ( преди 1 година )
  На стрийт вю може и да изглежда ОК, но повярвай ми, съвсем друго е усещането като се движиш по него, а аз доста се повозих там. Пропаданията и вълничките не си личат по снимките.
 • #2
  10 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Бях в Рига преди месец - беше приятно и чисто, но ме втрещи състоянието на булевардите им. В много отношения Латвия е по-напред от България, но пътната настилка в столицата им е наистина плачевна и вярвате или не - по-зле от София. Навсякъде асфалтът е нагънат, пропадания, дупки, цепнатини... Като маркировка и знаци е европейска работа, но настилката е скръб.
 • #1
  13 rate up comment 11 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Тая статия е писана от някой руснак, който иска да си повдигне националното самочувствие че пътищата в Русия не са най-зле в света. Пуснах си едно гугъл стрийт вю в Рига - пътищата са очевадно по-добре от Сф, да не говорим колко са по-добре от руските.