fallback

Ferrari маха волана и педалите от своите коли

Италианската компания патентова странна система за управление

Компанията Ferrari подаде в Европейско бюро по патентите заявка за нова система за управление на автомобилите, която радикално се отличава от всичко, показано до момента.

Италианците са изобретили джойстик, подобен на този, който може да се види в самолети или компютърни игра. Той ще бъде разположен в дясната част на седалката на шофьора и на теория ще замени волана и педалите на спирачката и газта.

За потегляне и ускорение джойстикът ще се накланя напред, а за спиране - назад. За завиване вляво или вдясно той ще се насочва в съответната посока, като ще предава команда на предните колела. Скоростта на движение ще зависи от ъгъла на наклон, а за поддържане на постоянна скорост ще е достатъчно джойстикът да се върне в неутрално положение.

Всичко това, поне засега, е само на теория. На практика подобен алгоритъм предизвиква доста въпроси. От Ferrari твърдят, че джойстикът е далеч по-интуитивен от волана и педалите, но засега не се съобщава кога той ще започне да се използва при колите на марката. Явно, няма да е съвсем скоро.

Снимки: Motor1

fallback
  • #9
    Просто фен ( преди 4 години )
    Много ми е любопитно , ако трябва да се наместиш на седалката , да вземеш нещо от пода или да си пуснеш парното когато ръката ти е заета
  • #8
    Някой си ( преди 4 години )
    От гледна точка на сигурността това е лош сценарий но е възможен..
  • #7
    Жоро ( преди 4 години )
    Как патентоваш джойстик? При условие че се използва на всякъде в конзолите за игри и при компютрите и в багерите и самолетите. Странна работа.
  • #6
    Хаха ( преди 4 години )
    Това е абсолютна глупост и напълно не приложимо в автомобил. А сравнението със самолет е просто нуместно.Ако управлението със джойстик превъзхождаше волана и *** то отдавна щеше да е внедрено при състезателните автомобили.
  • #5
    анонимен ( преди 4 години )
    Аман от *** заглавия.
  • #4
    reee ( преди 4 години )
    Отдавна трябваше да направят управление с xbox controller...
  • #3
    Deyan ( преди 4 години )
    Mercedes F200 Imagination се казва концептът, 1996
  • #2
    Achtung ( преди 4 години )
    Да беше към 2000 година, Мерцедес с джоистик на първа страница на тогавашния вестик авто труд, доброто старо време.
  • #1
    Чавдар войвода ( преди 4 години )
    Преди 30-35 години, Мерцедес, ако не се лъжа показаха кола с такова управление. Лъжливи жабарчета.
fallback
Последни