IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Стив Джобс караше без регистрационни номера?

Тайната на шефа на Apple бе разкрита, но вече никой не може да се възползва от нея

След смъртта си през 2011 основателят на Apple Стив Джобс се превърна в почти митологична фигура, и източник на всевъзможни легенди. Една от най-упоритите е тази за личния му автомобил: Джобс, гласи тя, никога не е слагал регистрационни номера на колата си и непрекъснато е карал в нарушение на закона.


Стив Джобс, номера

След завръщането си в Apple, Стив Джобс никога не е поставял регистрационни номера на колата си

Колкото и да не ви се вярва, първата част е самата истина. След завръщането си в Apple през 1997 Джобс многократно е бил засичан с личния си автомобил без номера - нито отпред, нито отзад (впрочем през всичките тези години Стив остана верен на любимия си модел: сребрист Mercedes SL 55 AMG).

В интернет циркулират най-различни обяснения за това: че имал специално споразумение с полицията; че просто всеки път, когато го спрат, си плащал 250-те долара глоба; че искал по този начин да се предпази от фенове и папараци; че самите фенове постоянно му крадели номерата като сувенири; че той смятал калифорнийските номера за прекалено грозни...


Стив Джобс

Джобс (вдясно) по време на първия си престой в Apple. В късните си години предприемачът залагаше само на един автомобил: Mercedes SL 55 AMG

Истината е много по-проста: Джобс е карал без номера, защото е имал законовото право за това. По негово време щатът Калифорния позволяваше новите автомобили да се карат без регистрационни табели в първите шест месеца, ако случайно купувачът размисли и реши да ги върне. Шефът на Apple просто се възползвал от тази вратичка и на всеки шест месеца връщал старото си AMG и купувал ново.

Тази вратичка в закона, която пресата нарече на името на Джобс, обаче вече не съществува. През 2016 губернаторът на щата Джери Браун съкрати срока на 3 месеца, а от 1 януари тази година собствениците на нови коли са длъжни да ги карат поне с временни табели, ако по някаква причина искат да отложат постоянната регистрация.


HOV лента, Калифорния

HOV лента, запазена за автобуси и автомобили с над двама пътници

Причините вратичката да отпадне са очевидни: автомобили без номера могат почти безнаказано да вършат всякакви нарушения. В Калифорния особено популярно е незаконното ползване на т. нар. HOV lanes. На някои от магистралите в щата това е най-лявата лента за движение, запазена единствено за автомобили с повече от двама пътници. Мярката е замислена да окуражава хората да споделят пътуванията си и да не се возят сами, което би свалило и въглеродния отпечатък от пътуванията. Глобите за нарушаването й обаче се налагат най-вече на база записи от видеокамерите, което прави собствениците на коли без номера на практика безнаказани.


 

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Niko ( преди 2 години )
    До 10Не мисля че един гений,и изключително взискателен човек ( към себе си,и служителите си трябва да бъде наричан така. Чел съм биография му два пъти,когато излезе,и преди година пак! Ако на него казваш ***,то ти трябва да си безпогрешен ангел! Типично по български,неуважително отношение към авторитетите!- Той е гении,ама знаеш ли как преди време.......
  • #11
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Мой ( преди 3 години )
    iPhone е Кока-Колата на телефоните. Джобс е безкрупулен капиталист.
  • #10
    35 rate up comment 10 rate down comment
    ММ ( преди 3 години )
    Джобс е бил визионер, новатор и един от гениите на 20 век, това не може да се оспори.Но като човек е бил абсолютно ла*ноПрочетете биографията му и ще разберете колко долен човек е бил...
  • #9
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Монтьор ( преди 4 години )
    До No7: Да не мислиш, че Джобс е.разработвал колите си? Яко газ е давал от самото начало. А през първите 2000-5000км колите трябва да се карат спокойно, докато се разработи моторът. Ако този е сменял коли на 6 месеца, дали ще ги разработва? Не ти трябва такава кола.
  • #8
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #7 де :)
  • #7
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #9 това са мокрите сънища на 90% от българите за нова кола... само, че в реалността "набарваш" НОВ ФНОС - КАТО НОВА!!! с ВСИЧИ ЕСТРИ ! РЕАЛНИ КМ!! УНИКАТ!!! - а реално бангия на стотици хиляди км. която в добрия случай ще изкара година преди да трябва да пръснеш хилядарки по нея.
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До Боб ( преди 4 години )
    Боб, Стив Джобс винаги е паркирал така, просто така е решил и толкова.Понякога хората, които ги мислим за гениални са меко казано луди.
  • #5
    16 rate up comment 7 rate down comment
    Боб ( преди 4 години )
    Ами ако снимката с колата му, паркирана на инвалидно място, е направена след като беше диагностициран с рак? Той се подлагаше на операции и лечения много години. Защо да не е бил инвалидизиран? Хубаво е да се мисли преди да се набеждава!
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Bob ( преди 4 години )
    ами
  • #3
    25 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    много визионерско да паркираш на инвалидни места.. Може да е имал гениални идеи и умения да развие бизнес, но това не пречи да е бил гадно ко..еле.