IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

11 нови технологии за автомобилите

Някои от тях вече ги има, а въвеждането на другите е въпрос на съвсем малко време

11 нови технологии за автомобилите

Учените и експертите прогнозират, че в следващите 5-10 години автомобилите ще се променят повече, отколкото за последните 50. Движещите сили зад това са подобрената безопасност по пътищата, намаляването на вредните емисии и премахване част от стреса от шофирането. Някои постижения ще бъдат обвързани с увеличения брой на електрически автомобили, но най-голямо влияние ще имат автоматизираните технологии и свързаността. Те ще променят цялото изживяване зад волана.

В периода 2020-2025 г. Euro NCAP ще започне да тества редица нови технологии, като част от амбициозната си програма Vision Zero, която цели броят на загиналите по пътищата да бъде сведен до минимум. От догодина започват тестове на автоматичното аварийно управление, системите за наблюдение на водача и автоматичните системи за аварийно спиране, които работят на кръстовища и когато автомобилът дава на заден ход при излизане от парко място.

Дотогава тези технологии вече ще бъдат внедрени в най-новите модели, защото ще са необходими за получаване на 5 звезди за безопасност при краш тестовете на Euro NCAP, признание, към което се стреми всеки основен производител на автомобили.

Нови технологии

Автомобилите не само ще предпазват хората от травми - те ще могат да дават много полезна информация в реално време. Например, ще може да поискате колата да ви намери ресторант и да ви запази място за паркиране наблизо, а след това тя ще ви даде указания как да стигнете до там. И ако колата се движи автономно, дори ще проектира триизмерен цифров аватар, който да ви прави компания.

Вече над половината автомобили в света са свързани с интернет, а бъдещите превозни средства също ще комуникират помежду си, както и с пътната инфраструктура, интелигентните кръстовища и умните улични лампи в мрежа, известна като Интернет на нещата. Колата ще може да използва цялата информация, която се качва в интернет, за да ви предупреди предварително за евентуални опасности или задръствания по избрания от вас маршрут.

По този повод от британския сайт whatcar? направиха списък с 11-те нови технологии, които съвсем скоро ще се появят в автомобилите. Някои от тях дори вече ги има в някои модели и се предлагат на някои пазари, други се тестват в бета версиите им, а до внедряването на трети остава много малко време. Вижте ги в галерията.

0 от 500
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Колкото и нови системи да слагате, като седне зад волана наквасения ***, нищо не може да го спре.С други думи, инвестирайте във водачите, не в системите, много от тях само пречат.
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 4 години )
    "...и премахване част от стреса от шофирането." - За България това е мисия невъзможна м-найсти епизод. Стреса тука идва от аграрното поведение на 80% от шофиращите българи/ки.
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Кретеноид ( преди 4 години )
    Дошо, в момента има дефектно-токови защити, които са по-умни от теб,А по темата - някои от технологиите са безумни като коментатор 1!
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    dedal ( преди 4 години )
    Значи страшна работа. Качваш се сутринта в голфа и разбираш, че колата е по умна от теб.Не че не се случва и сега, ама е само в Перник.