IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

5 забележителни технологии, които скоро ще превземат автомобилите

Превозните средства се превръщат в компютри и това няма да се промени

5 забележителни технологии, които скоро ще превземат автомобилите

Автомобилите все повече заприличват на движещи се компютри, затова не е изненада, че те получават все повече функции от битовата електроника. Новите технологии трябва да повишат безопасността и комфорта, но включват и развлечения за возещите се в тях. Ето 5 нови технологии, които според експерти, ще навлязат масово в новите коли през следващата година.

1. Виртуални съвети на челното стъкло

Стъклото пред водача вече не служи само за защита от вятър и дъжд. То постепенно се превръща в проекционен екран, на който излиза информация, която е много важа за шофьора. Следващата крачка е интеграция на допълнителна реалност, която ще подсказва на човека зад волана, къде трябва да съсредоточи вниманието си.

VR

Например, системата ще "дорисува" неясните силуети на пресичащите пътя, които са частично скрити от други превозни средства. Тези зони ще светят в червено, за да привлекат по-бързо вниманието на шофьора. Освен това, при стоене в задръствания или след паркиране, на стъклото ще се появяват и текстовите съобщения.

2. Иконите на навигацията отиват на пътя

VR

Задава се сливане на компютърната анимации с данните от обкръжаващата автомобила среда. Такава възможност вече се предлага при новия Mercedes A-Class. На широк екран на централната консола се появяват снимки от камерите, а виртуални стрелки показват посоката на движение на автомобила.

3. Виртуална реалност при паркиране

Изследователите от Института за оптична техника във Фраунгофер (Германия) работят над система, при която допълнителната реалност подпомага паркирането. Подобна технология вече се използва от Land Rover при движение по тежък терен, но тя тепърва ще се развива, като с помощта на стерео камери и очила, поставени от шофьора, автомобилите или камионите стават прозрачни. 

Паркирайки, водачът ще вижда всички препятствие в триизмерно изображение. А скритите части от тях ще бъдат дорисувани виртуално от компютър, който ще използва снимките от камерите.

4. Виртуална реалност за сервизите

VR

В близко бъдеще виртуалната реалност ще играе важна роля в ежедневието на автомобилните сервизи. Ако механикът насочи камерата на своя смартфон към двигателя на автомобила или сложи специални очила, той ще получава триизмерен образ и дори видео с работата на агрегата. Така ще може да открие евентуален проблем, без да му се налага да сваля агрегата. От компанията Bosch твърдят, че подобна система ще облекчи работата и ще спестява около 15% от времето, нужно за съответния ремонт.

5. Нещо повече от пътуване

Пътниците с автомобила също ще могат да се пренесат във виртуалната реалност. Компаниите Audi и Mercedes вече тестват специални очила за пасажерите. С тях те могат да пробват разходка на Holoride - технология, показана от Audi на световното изложение за потребителска електроника CES. 
В случая, виртуалният свят е синхронизиран с поведението на автомобила - шофьорът дава газ и ускорява космически кораб. Съседните коли също стават космически кораби, като някои се държат дружелюбно, а други - не толкова.

VR

Експертите са категорични, че до 3 години подобни виртуални очила ще се появят на пазара, за да предложат огромен брой развлечения за пътниците. Освен всичко, те ще имат и положителен ефект върху физическото състояние на пасажерите, тъй като ще премахнат гаденето и виенето на свят, причинявани от пътуване

.

0 от 500
 • #7
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Емил ( преди 1 година )
  А алкохолиците правят само ракети и танкове!
 • #6
  6 rate up comment 1 rate down comment
  Олд Шатърхенд ( преди 1 година )
  Ех, Винету, Винету, старите хора може и да нямаме акъл да разбираме от "компютри", но със сигурност имаме достатъчно акъл, за да знаем как се пише правилно "шофьор"! Това "младите" сте много умни и много ги разбирате нещата, а такова елементарно нещо като правописа ви е трудно и нямате време за него. Странна работа...
 • #5
  3 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  колко пъти ти увисва таблета лаптопа телефона а ако веднъж ти увисне автомобила
 • #4
  3 rate up comment 5 rate down comment
  BuHeTy ( преди 1 година )
  Ех тия плашещи "компютри", някои (възрастни) читатели как са се ужасили от тях щото бъкел не разбират как работят...А колко ли от тях вече дължат живота си на напредъка на тези технологоии, къде като шофиори къде като пешеходци? Смехотворно е да поставяте под един знаменател всички не-механични функции на колата, и да ги наричате събирателно компютри!
 • #3
  6 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Защото въпросът с електричките, все още не е напълно изяснен! За производството и после за унищожаването на една батерия се отделят толкова вредни вещества, колкото за цялото 12 год. съществуване на /примерно/един дизелов автомобил!!
 • #2
  7 rate up comment 3 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Автомобилните производители влагат отромни пари за дизайн и за разработката на развлекателни системи и всякакви ненужни екстри. Обаче никой не ще да дава пари за разработка на по съвременни и евтини батерии. А Просто не искат да инвестират в нова техлогия която да замени ДВГ. Ако не беше Тесла, сигурно още щяхме да си говорим басни за чистия дизел, а американците щяха да си карат 5 литровите V8 и да не има пука щото са окупирали половината петролни находища на земята.
 • #1
  13 rate up comment 3 rate down comment
  Поредните простотии ( преди 1 година )
  Всичко това е за да отвличат вниманието на хората и да правят автомобилите все по скъпи и ненадеждни! Колата натъпкана със компютри а задвижващата система от 19 век, на ***. :)) Немска логика.... Как пък един производител не изкара една проста и надеждна електрическа кола без екстри със пробег 1000км и на достъпна цена 20-25 хил евро. На кой по дяволите му трябва автомобил компютър? И кога точно колата престана да бъде средство за придвижване от точка А до точка Б?