IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo все пак ще прави двигатели с вътрешно горене

Шведите създават нова фирма с Geely, която ще продава мотори на други производители

Volvo все пак ще прави двигатели с вътрешно горене

През миналата година Volvo обяви, че се отказва от разработката на двигатели с вътрешно горене. Шведите обаче явно са променили това мнение и заедно с компанията Geely, чиято собственост е Volvo, ще създадат ново подразделение. То ще се занимава с именно с разработка на двигатели с вътрешно горене и на хибриди.

Това ще позволи на шведите да концетрират всичките си сили към електрификация, докато китайците ще получат достъп до съвременни и ефективни силови агрегати. Освен от Geely, новите двигатели ще бъдат използвани за дъщерните компании на китайския производител - британския Lotus, малайзийския Proton, производителя на лондонските таксите LEVC и премиум-бранда LYNK & CO. 

Volvo

На по-късен етап новите двигателите ще бъдат предлагани и съответно продавани на външни производители. В новата структура Volvo Cars ще изпрати 3000 свои служители, докато Geely ще участва с 5000.

"Хибридните автомобили се нуждаят от най-добрите двигатели с вътрешно горене. Новото ни подразделение ще разполага с ресурси, мащаби и опит за разработката на такива силови агрегати", заяви президентът на Volvo Cars Хакан Самуелсон.

Снимки: Volvo

0 от 500