IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как BMW е спасявало хора от Източен Берлин

Компанията засне филм, който показва истинска история с Isetta (ВИДЕО)

Как BMW е спасявало хора от Източен Берлин

Компанията BMW засне късометражен филм, който разказва реалната история за бягство от Източен Берлин с помощта на малкия автомобил Isetta. 
Филмът се казва "The Small Escape", като припомня как по време на Берлинската стена с малолитражката от Източна Германия успяват да се измъкнат 9 души. Събитията се разиграват през 1964 г., а главен герой е Клаус-Гюнтер Якоби, който 6 години по-рано бяга от Източен Берлин в ГФР.

Якоби обаче остава много прители в Източна Германия, като помага на някои от тях да се измъкнат. За целта той използва малката Isetta, разработена от BMW. Тази машина не предизвиква подозрения у митничарите и граничарите, тъй като е доста тясна дори за двама души.

За да измъкне своя приятел Манфред Костер, Якоби маха въздушния филтър и резервната гума. След това заминава за Изночен Берлин, откъдето взима Костер. В полунощ на 24 май 1964 г. двамата успешно минават граниата. След това, по съща схема от ГДР са измъкнати още 8 човека.

Автомобилът на Якоби сега е част от експозиията на музея на Берлинската стена, където 79-годишият Клаус-Гюнтер работоти като екскурзовод.

Видео: BMW

 

0 от 500