fallback

В Tesla измислиха нов вид чистачки

Устройството ще пести енергия и ще помага на автопилота

Компанията Tesla патентова в САЩ нова технология да почистване на предно стъкло. Системата е изобретена от инженери на производителя на електромобили и ще замени досега използвани чистачки.

За почистване на стъклото инженерите на Tesla ще използват електромагнити. Тяхната идея е взаимствана от високоскоростните влакове, които се движат на магнитна възглавница – маглев. Четката буквално зависва над повърхността, като се движи много бързо и незабавно изчиства стъклото от замърсяването. Заради липсата на триене, електрическият мотор на чистачката хаби по-малко енергия.

Използването на тази технологии ще позволи увеличението на пробега на електромобилите. Те ще може да се използва и при машини с двигатели с вътрешно горене, където също ще доведе до икономия на горивото.

Друго важно предимство на новия тип чистачки е, че те ще могат да почиства по-голяма площ от стъклото, както така ще подобрят видимостта както за водача, така и за автопилота или по-точно за системата за полуавтономно движение, която електромобилите на Tesla използват в момента.

Снимка: Tesla

fallback
  • #12
    Вилизар ( преди 4 години )
    А като не се опират в стъклото как сти въпросът с мухите по предното стъкло ще си стояг там ли????
  • #11
    Motion ( преди 4 години )
    А това сравнение с MagLev е несериозно. Като да кажеш, че машинките за подстригване с ел.магнит били по технологията MagLev... Колкото общо имат те с MagLev, толкова има и тази стъклопочистваща система. Всяка технология има предимства и недостатъци. Дори MagLev. Неслучайно не всички влакове са Maglev. При някои машини и инфраструктури просто няма смисъл да се правят така. Едно време така всички искаха ел.механ. ръчна спирачка. Сега повечето реват от тях. Та така и със стъклопочистващата система.
  • #10
    Motion ( преди 4 години )
    Сега всички се силите. Сложна била лостовата система от няколко лоста с шарнирчета...Моторчето било изгаряло... Практиката обаче сочи, че има много 20+ годишни автомобили със заводска стъклопочистваща система (освен перата на чистачките). Все едно тази изобщо няма шарнир, рамо, ел.магнит и т.н. Като/ако се въведе тази система, ще минат няколко години и ще се съберат достатъчно сервизни данни които ще докажат отново, че не всичко което е добро на бялата дъска, се реализира така и на практика.
  • #9
    анонимен ( преди 4 години )
    Оставете чистачките. Какво стана с рекорда на Нюрбургринг на Тесла? Гледах, че едната я прибираха на платформа, за другата нищо. Прегряла ли е, изгоряла ли е? Някой нещо да сподели, ако може.
  • #8
    анонимен ( преди 4 години )
    чистачките на автомобила се ползват за да се премахне водата при дъжд сняг суграшица и тяхната цел не е да ви чисти стъклото от насекоми или птичи екстременти затази цел на всяка бензиностанция има кофи с миещ препарат и четки с гъби и пера за стъкла
  • #7
    ми щото.. ( преди 4 години )
    и на дедо ти "колата" с камшично запалване е проста и доказана механична система, ама пустите му нжиЛери взели та направи кола с ДВГ и милион части, които се и развалят понякога!прогреса, прогресааа..!
  • #6
    V8 ( преди 4 години )
    Браво ! Понеже Тесла до сега са винаги на топ позиции по отношение на надеждността - какво им пречи да добавят и абсолютно нова и неизпитана технология за почистване на предното стъкло !
  • #5
    анонимен ( преди 4 години )
    Като гледам и аеродинамиката ще бъде подобрена, което също е +.
  • #4
    анонимен ( преди 4 години )
    Браво! Най-после някой да измисли нещо наистина добро и полезно по отношение чистачките, които са крайно архаични и нерядко създават проблеми. Я ел.моторцето изгори, я сложната система от рамена нещо се прецака или пък просто не чистят добре и обхващат не толкова голяма част от предното стъкло, което за мен е адски дразнещо. Искам цялото ми стъкло да бъде почистено, а не част от него! Дано по-бързо бъде въведен в експлоатация от всеки този патент!
  • #3
    Motion ( преди 4 години )
    Защо трябва да се използва и развива проста доказана механична система с дълготрайна и и надеждна експлоатация, като може да се постави сложна с електромагнити, повече софтуерно управление, повече хардуер и безконтактно почистване (което в реалния живот извън компютърните симулации може да се затрудни с по-упорити замърсители)!?
fallback
Последни