IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes вдъхна нов живот на исторически модел

Прототипът Vision Simplex е посветен на първия автомобил на марката

Mercedes вдъхна нов живот на исторически модел

От време на време дизайнерите на Daimler предлагат на обществеността прототипи, които приличат повече на произведения на изкуството, отколкото на автомобили. В същото време обаче не забравят за историческото минало на марката Mercedes-Benz. Последната от тези работи, рутинно разсекретена след премиерните фойерверки на изложението във Франкфурт, е посветена на автомобила от 1901 г., известен като Mercedes 35 PS.

Този модел се счита не само за идеологически предшественик на съвременните автомобили на Mercedes, но и за революционна разработка, която до голяма степен определя архитектурните принципи на всички съвременни коли. Създаден от компанията на Готлиб Даймлер Daimler-Motoren-Gesellschaft и инженера Вилхелм Майбах по поръчка на предприемача Емил Йелинек, спортният автомобил е кръстен на дъщеря му Mercedes. Всъщност, така марката получава своето име.

Vision Mercedes Simplex

Vision Mercedes Simplex е създаден на принципа на монокока и обединява в себе си исторически детайли със съвременни технологии. Така например, колелата са изнесени извън каросерията, а освен това са полупрозрачни. Самият автомобил пък е снабден с множество екрани, включително и вместо радиаторната решетка.

Мониторът в предната част роудстъра, затворен в масивна рамка от розово злато, служи като средство за комуникация между автомобила и шофьора. Екранът в "салона" на Vision Mercedes Simplex е в състояние да определи от каква информация се нуждае водачът във всеки момент и се фокусира върху нея, без да му пречи да се концентрира върху пътя. Други исторически отправки са, например, двуцветното решение на интериора, предпазните колани и кожената чанта, закрепена в задната част на роудстъра между колелата.

Данни за двигателя на концепта няма: моделът се счита за дизайнерски експеримент, който въплъщава някои от идеите на Mercedes-Benz относно автомобилното минало и бъдеще. "Скулптурата" ще дебютира на дизайнерското изложение във френския град Ница - точно там, където през 1901 г. Mercedes 35 PS печели първата си убедителна състезателна победа.

Снимки: Mercedes-Benz

Още снимки - в галерията по-горе

0 от 500