IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW показа X6, което поглъща светлината

Баварците първи и единствени използват уникалната технология за боядисване Vantablack

BMW показа X6, което поглъща светлината

По време на автосалона във Франкфурт през септември своя дебют пред публика ще запише третото поколение на BMW X6. Баварците ще покажат уникален автомобил с лаково покритие Vantablack VBx2 с наноструктура, което е резултат от съвместната дейност на автомобилния производител и компанията Surrey NanoSystems.

Всъщност BMW X6 е първият и единствен в света автомобил, боядисан с технологията Vantablack VBx2. Досега от Surrey NanoSystems винаги са отказвали на запитванията на други производители, но сега в компанията са убедени, че нещата ще се получат. 

BMW X6 Vantablack

При използването на Vantablack структурите за човешкото око вече не са разпознаваеми, обектите изглеждат двуизмерни. Понякога в мозъка се получава усещането, че човек гледа в нищото, обясняват от компанията, която е създала технологията.

"Vantablack не е съвсем подходяща боя за автомобил, тъй като голям брой дизайнерски детайли и акценти не могат да бъдат възприемани правилно. Eто защо BMW X6 е решено в разработения първоначално за областите на архитектурата и науката вариант Vantablack VBx2. Боядисани с това покритие материали изглеждат така сякаш губят своята триизмерност, както убедително доказва примерът с BMW X6", твърдят от Surrey NanoSystems.

BMW X6 Vantablack

Самото име Vantablack се е наложило като марка за цяла гама от суперчерни покрития като VBx2. Първоначално името идва от вертикално подреден тръбен наномасив (Vertically Aligned Nano Tube Array) от въглерод. Всяка от въглеродните нанотръбички е с дължина от 14 до 50 микрометъра и с диаметър 20 нанометра, което я прави 5000 пъти по-тънка от човешки косъм. На площ от 1 квадратен сантиметър могат да бъдат разположени 1 млрд. нанотръбички от въглерод. Падащата върху тази система от тръбички светлина бива почти напълно „засмукана“ и не се отразява, а се превръща в топлина.

Технологията е разработена за космонавтиката. И тъй като Vantablack се обработва при температури от 430 градуса по Целзий и може да бъде полагана върху чувствителни материали като алуминий посредством обективи с покритие от Vantablack могат да бъдат наблюдавани звезди със слаба светлина и далечни галактики, които са трудни за разпознаване поради разсейването на светлината на слънцето. В първата генерация, представена през 2014 г. от Surrey NanoSystems, Vantablack поглъща до 99,965 % от светлината, като на практика елиминира напълно отражения и разсейване на светлината.


Още снимки - вижте в галерията.

Снимки: BMW

0 от 500