IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Плановете на Pagani: още V12 мотори, електромобил и дори SUV

Хорацио Пагани разкрива какво ще е бъдещето на бутиковия производител

Плановете на Pagani: още V12 мотори, електромобил и дори SUV

Хорацио Пагани, основателят на един от най-екстравагантните производители на хиперавтомобили – Pagani, потвърди, че компанията работи по електрически модел, но също така прогнозира, че фирмата ще използва V12 моторите поне още няколко години.

„Huayra отива към края на жизнения си цикъл – обясни Пагани пред списание Autocar. – Но вече говорим с някои частни колекционери, които искат ограничена серия или дори единични бройки само за тях, така че животът на Huayra най-вероятно ще се удължи.”

Абсолютно същото се случи и с първия модел на Pagani – Zonda, интересът към който не изчезна с края на производството му.

Pagani е олицетворение на бутиков автомобилен производител – компанията създава по 40 коли на година, но работи на печалба, а вече се подготвя и наследникът на Huayra, който засега носи означението С10 и трябва да бъде представен през 2022 година.

Пагани също така потвърди, че компанията ще продължи да използва V12 мотори от Mercedes, отново с две турбини, но италианците чакат следващото поколение на двигателя, който ще има хомологация до 2026 година.

С10 почти сигурно ще има и електрически близнак или поне става въпрос за електромобил, изграден върху същата платформа, но с някои промени, допълни Пагани.

„Налице е сериозна промяна в клиентската база на компанията – обясни Пагани промяната на курса към електрификация. – В началото нашите купувачи бяха основно колекционери от Европа, надхвърлили 50 години. Сега средната възраст при купувачите ни е доста по-ниска и имаме много млади клиенти от Азия и Тихоокеанския регион, както и от Северна Америка и Силициевата долина.”

След 2025 година би трябвало да очакваме нещо напълно различно в гамата на Pagani и това дори може да се окаже SUV модел, призна Хорацио.

„Ако трябва да създам Pagani SUV, то той трябва да струва 3 милиона евро, за да отговаря на стратегията ни – обясни Пагани. – Не знам дали има пазар за такъв продукт, но няма как да направим компромис. Ако колата носи емблемата на Pagani, значи трябва да е с най-високо качество. Но няколко пъти сме дискутирали тази тема с различни колекционери, които са важни наши клиенти.

„Ние имаме достъп до технологиите на Mercedes, тъй като те са производител на SUV модели, освен това може би бихме могли да използваме тяхна голяма платформа за SUV модел. Мисля за това, но този проект все още не е приоритетен.”

0 от 500