IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти вещаят криза с резервните части

Първият знак за това е спадът в търсенето на нови автомобили

Експерти вещаят криза с резервните части

В близките години индустрията за производство на резервни части за автомобилите вероятно ще се сблъска с криза, чието начало вече е започнало, алармират експерти.

Първият знак може да бъде глобален спад в търсенето на нови коли, който след известно време неизбежно ще бъде последван от същия, но за резервни части. Освен това самите компании изпитват затруднения поради непрекъснато нарастващите разходи както за производството на резервни части, така и за прогресивни разработки.

Несигурността за бъдещето, съчетана с избухналите търговски войни и повишаващите се вносни мита, може да застраши стойността на дяловете на производителите на автокомпоненти и да наруши установените вериги за доставки.

Резервни части

Автомобилната индустрия вече е в процес на трансформация, посочват експертите. Много компании са принудени да съкращават работни места. Някои поради намаленото търсене на своите продукти, други заради многомилиардните глоби за измами с вредни емисии, а трети - поради прословутата автоматизация на производството. Причините наистина са много, а последиците ще бъдат различни за всички. На компаниите им се налага да се адаптират още днес.

Експертите предполагат, затягането на пазарните условия ще доведе до формиране на нови съюзи между производителите, които ще се обединят за взаимна изгода. Акцентът ще бъде все повече и повече върху най-печелившите сегменти - очаквайте повече кросоувъри с най-различни размери и ценови категории. Засега именно този сегмент е най-печелившият.

Резервни части

Според прогнозите на Deloitte най-големият спад на пазара на резервни части се очаква при трансмисиите и осите - в рамките на 6-10% до 2025 г.

Компаниите, специализирани в производството на електромотори и свързани компоненти, са обречени на растеж. До 2025 г. секторът на електрическите двигатели ще се увеличи с 306%, производството на батерии и водородни горивни клетки - с 266%, а пускането на системи в помощ на водача и автономни технологии за шофиране - със 190%. Освен това ще бъдат направени големи инвестиции във всички тези сектори, което неизбежно ще премести баланса към електрическите превозни средства с безпилотни технологии.

0 от 500