IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW: Няма витло в емблемата ни!

Баварците разрушиха един от най-популярните митове в индустрията

BMW: Няма витло в емблемата ни!

Повечето феновете на автомобилите знаят, че синьо-белите клетки в логото на BMW символизират витло на самолет. Оказва се обаче, че един от най-популярните митове в автомобилната индустрия не е верен и той беше разсеян именно от баварския производител.

Факт е, че историята на BMW започва от компанията Rapp Motorenwerke, която се занимава с производство на авиационни двигатели, но в емблемата на марката няма нищо, което да препраща към самолетите. Абревиатурата BMW се появява на бял свят през 1917 г. в резултат от преименуването на компанията на Карл Рап в в Bayerische Motoren Werke - "Баварски автомобилен завод".

емблема

Самият Рап още през 1913 г. създава предприятие за производство на двигатели за авиацията, което се оказва много успешно и това кара предприемачът за разшири дейността си. Той започва да разработва и произвежда мотори за автомобили, мотоциклети и катери.

Логото на новата компания частично повтаря кръглата емблема на Rapp Motorenwerke, но външната и вътрешната окръжности са със златиста линия, а в самата емблема е вкаран и огледален фрагмент от герба на Бавария - същите тези синьо-бели клетки.

BMW емблема

По това време обаче има действащ закон, който забранява на баварците използването на държавни символи за търговски цели. А митът за витлата на самолет се появява години по-късно, когато BMW използва именно тях за реклама на своята продукция.

Снимки: BMW

 

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    теслЪ ( преди 4 години )
    Алоо, сайта ,в коя година живеете? Това БМВ го казаха поне преди 3 години , ако не и повече!
  • #9
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Точно перка на самолет си е! От БМВ или се подиграват със хората или имат тежка форма на амнезия и са забравили собствената си историята.
  • #8
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    основателя на едноименното недоразумение - луи рено е осъден и обесен за сътрудничество с фашистите! Дори създателя на VW - Фердинант Порше прави моторчетата на рено през 1945г, за осмисли някъкси съществуването му!Но това не пречи тази злощастна френска полудържавна пералня да съществува и до днес ...
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Също така Япония и Италия са били в съюз с Германия, но си личи че хората в този форум са слабо образовани и повтарят само някакви мантри в които само те си вярват. Поне ползвате интернет отворете и прочетете за Тристранния пакт. Такива са били врементата, много фирми за да оцелеят доброволно или доброзорно са работили с тези режими за да продължат съществуването си.
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    v-1 ( преди 4 години )
    Това в емблемата е от флага на Бавария, това се знае от много време. Не виждам как това може да е новина...
  • #5
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Масонски символ
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Брандо ( преди 4 години )
    До индивидът с коментарите под мен:Както казва Тодор Колев, няма смисъл да спориш с човек, с който те делят два вагона книги....
  • #3
    7 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Отрочето на Гьобелс е Фолксваген. Защо съществува това фашистко изчадие все още? Дори и фенове има. Безмозъчни при това!
  • #2
    6 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    фолк с Важен не само е слуга но дори е създаден от фашагите с пропагандна цел. пропагандата, лъжите и измамите продължават и сега. ФАКТ!
  • #1
    5 rate up comment 15 rate down comment
    Фашаги ( преди 4 години )
    Заедно с Мерцедес и Фолксваген-фашистки слуги.Няма как да си изчистят името.