fallback

Камери за средна скорост вече работят по нашите пътища

Най-бързият автомобил, засечен от полицията, се е движил с 277 км/ч

Две отсечки, на които ще се отчита средна скорост на движение, вече са готови и работят в тестови режим, съобщиха от отдел "Пътна полиция". Те са поставени на отсечката Пловдив - Карлово и на третия тунел на магистралата между София и Перник.

"Те  функционират, като е въпрос на три- четири седмици е да получим лиценз от Българския институт по метрология за стандартизиране на самите измервателни уреди.  Изграждат се още две - на отсечки на пътя Русе - Бяла и край ловешкото село Микре. И двата участъка са в черната статистика за жертви на катастрофи", съобщи Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция".

Най-бързият автомобил, засечен по нашите магистрали, се е движел с 277 км/ч. Той е сниман на магистрала "Струма", но като цяло рекордьор за най-много хванати водачи с превишена скорост е аутобанът между София и Бургас. От полицията посочват, че шофьорите вече добре знаят къде има камери и намаляват, а след като преминат отсечката, дават газ.

От началото на годината над 6000 шофьори са хванати зад волана след употреба на алкохол, а близо 2000 - дрогирани. При повече от 2700 души, заловени да карат пияни, са отчетени над 1,2 промила алкохол в кръвта.

По данни на полицията, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Според статистиката това е със 185 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София (41), Пловдив (34) и Варна (29), а основните причини за нарушение от страна на водача, нарушение на пешеходеца и пътните условия.

Снимка: "Булфото"

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    50 мл твърд алкохол. Имам ли право да шофирам след такъв прием? Категорично съм за безопасното шофиране. Просто ми се ще да знам 50 мл колко промила са. Влиза ли в границата?
  • #1
    GST ( преди 4 години )
    277 и ко шъ праим сега... *** с пагон сигурно се е подмокрил от кеф... Ще има да разказва на трапезата сред семейство помиярчета....
fallback
Последни