IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini се насочва към Льо Ман

Шефът на фирмата обеща решение преди края на годината

Lamborghini се насочва към Льо Ман

Въвеждането на новата топ категория автомобили в „24 часа на Льо Ман” за сезон 2020-2021 може да привлече на старта и италианската компания Lamborghini. За това намекна шефът на компанията Стефано Доменикали, който преди това ръководеше тима на Ferrari във Формула 1.

За 2020 класът на прототипите LMP1 ще бъде заместен от нова категория автомобили, базирани на серийни хиперколи, като Aston Martin и Toyota са начело на групата бъдещи участници, но се очаква новата категория да привлече още сериозни марки.

„В момента вървят различни дискусии, ние проучваме новите правила, за да разберем дали това ще е интересно за нас – обясни Доменикали. – Докато този процес не приключи, нищо не можем да кажем. Но преди края на годината ще сме в състояние да вземем решение: да или не. Засега, има възможност да участваме в Льо Ман.”

Lamborghini на практика няма сериозна състезателна програма, тъй като марковите пистови шампионати на марката са ориентирани към заможни пилоти любители, а наскоро Доменикали обясни, че Формула 1 е неоправдано скъпа авантюра за спортната марка.

Британците от Aston Martin планират да участват със състезателна версия на хиперкара Valkyrie, а в Toyota вече усилена развиват концепта Gazoo GR Super Sport.

Доменикали поясни, че създадения в една бройка Lamborghini SC18 показва, че компанията може да подготви автомобил за Льо Ман. SC18 е проект на състезателното подразделение на марката – Squadra Corse и представлява автомобил с разрешение за движение по обществени пътища, базиран на Aventador, като се задвижва от мотора на Aventador SVJ и е предназначен основно за каране на писта.

0 от 500