IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Pininfarina пуска кросоувър и седан до 3 години

За целта италианското ателие търси сътрудничество с прочут производител

Pininfarina пуска кросоувър и седан до 3 години

Преди няколко месеца Pininfarina направи сензация в Женева, като показа свръх бързия, супер мощен и ултра скъп модел Battista - електрически хиперавтомобил с мощност от 1874 к.с. и цена от 2,2 милиона долара. В плановете на ателието са да произведе 150 бройки. Компанията, собственост на Mahindra, се надява обаче да разнообрази гамата си с нещо по-достъпно чрез пускането в следващите години на електрически седан и кросоувър.

Pininfarina не планира да разработва платформа за електрически автомобили от нулата, а да си партнира с друг автомобилен производител, за да ускори процеса на проектиране и да намали разходите. Планът е ателието да работи с доставчик от първо ниво и след това да опита да продадете оборудването на други компании, за да си върне част от инвестициите.

Неотдавна разработената архитектура поддържа батерии с мощност 100 и 125 кВт/ч, които позволяват пробег до 600 км с едно зареждане. Шефът на италианската компания Михаел Першке отбеляза, че няма да се свързва с Volkswagen Group, за да се опита да получи правата за използване на Premium Platform Electric (PPE), която в момента се разработва от Porsche и Audi, тъй тя не позволява електрически всъдеход да получи достатъчно голям клиренс.

Pininfarina иска да построи тези два автомобила в Италия, но Першке отбеляза, че компанията е получила "много запитвания" от властите в други страни, които искат да й помогнат да произведе своя седан и кросоувър с нулеви емисии на местно ниво. Ако всичко върви по план, колите ще се появят на пазара до три години и ще струват от 200 до 400 хиляди евро (на снимките е концептът H500, който китайската Hybrid Kinetic разработи с Pininfarina миналата година).

Першке също така се похвали, че Pininfarina вече е получила депозити или "потвърден интерес" за почти половината от планираните за производство бройки на Battista. Сглобяването на електрическия хиперавтомобил ще започне в края на следващата година.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ахмед Мерчев ( преди 4 години )
    Ще разбуля тайната на Пинифарина. Техният партньор е Алиено Арканум, естествено.А който не е инвестирал в мен - сега е моментът да започне да си гризе нервно ноктите.