IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци създадоха електромобил с 9 врати

Серийният модел на Human Horizons ще излезе през 2021 г.

Китайци създадоха електромобил с 9 врати

Поредният уникален автомобил беше разработен в Китай, но този път със сериозна помощ от чужбина. Това е концептуалният кросоувър HiPhi 1, дело на компанията Human Horizons. Ръководител на проекта е англичанинът Марк Стантън, който преди време беше начело на подразделението Special Vehicle Operations на компанията Jaguar Land Rover.

Първото, което се набива на поглед, е необичайният дизайн на автомобила. Премахването на двигателя с вътрешно горене е позволило увеличаването на вместителността на салона. 

HiPhi 1

Един от най-важните елементи в екстериора са "плавниците" на предната броня, които позволяват отклоняването на въздушни поток пред колата. Благодарение на това, коефициентът на челно съпротивление при модела е 0,28, което значително повишава устойчивостта и подобрява управляемостта при високи скорости.

Автомобилът е оборудван с голям брой електронни системи, като до момента в него са поставени 528 датчика. Очаква се в салона да бъде монтирана камера, която ще разпознава лица, както и специален датчик за миризма. Той ще "надушва" миризмата на чужди хора и няма да ги допуска в машината.

HiPhi 1

Прототипът е поучил цели 9 врати, като всички са с електрическо управление. Задните се отварят във формата на крила на чайка. Има и няколко различни режима, като сред тях е вариант, при който с една команда всички врати се отварят едновременно. Режим "Парад" пък отваря само задните врати при ниска скорост.

Под капака на автомобила е поставен един електрически двигател, който развива мощност от 268 к.с. С негова помощ ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,9 секунди. Очаква се, пробегът с едно зареждане на батериите да бъде в рамките на 650 км.


Още снимки - вижте в галерията.

Снимки: Autocar

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    I’m ( преди 4 години )
    Колата има 6 седалки, тоест права трябва да съм за най-задните две врати преди багажната част.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    I’m ( преди 4 години )
    4 стандартни врати (на шофьора и пътниците) + 1 врата на багажника + 2 люка (отварят се като врати) + 2 (малки врати между вратите на задните пътници и багажната част) или поне така ми се струва, че там има 2 малки врати (не са отворени на снимката)
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 4 години )
    Вратата на банката,вратата на контакта за зареждане и още някоя друга врата.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Neo ( преди 4 години )
    С тези 528 датчици не ми се мисли. И какво ако смениш парфюма или забравиш да се напръскаш, не можеш да си влезнеш в колата...
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    sam ( преди 4 години )
    врата във вратата.... старгейт едишън... нито тарга нито шибидах нито люк... чудно ми е защо не са сложили и прозорци на прозорците?
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Къде ги преброихте 9 врати не знам