IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България е на дъното по достъпност на бензина, пресмятат руснаци

Жителите на Люксембург могат да си позволят най-много гориво, а тези на Украйна - най-малко

България е на дъното по достъпност на бензина, пресмятат руснаци

Най-много бензин със своите месечни заплати могат да си позволят жителите на Люксембург, а най-малко тези на Украйна. Това сочи проучване за достъпността на горивото за населението, подготвена от агенция РИА Новости.

За основа е използвана цената на бензин A95 и средната заплата на жителите на съответната държава. През първата половина на 2019 г. стойността на европейския сорт петрол "Брент" се е увеличила с близо 18%, като промените са изчислени в националната валута на страните. Руската агенция периодично прави подобни ранглисти, което вероятно има някаква връзка и с факта, че Русия като основен производител на петрол и страна почти без акцизи е доста по-напред, отколкото в други класации за покупателна способност.

Жителите на лидера в класацията Люксембург със средната за държавата заплата могат да си позволят 2900 литра бензин. На втора позиция е Норвегия, където горивото е много скъпо, но пък и доходите на жителите са едни от най-високите в Европа. 

В първата петица влизат Австрия, Ирландия и Великобритания, където с една средна месечна заплата може да се купят 1900 литра. Като цяло начело в рейтинга са страни от Западна Европа, а на последна позиция е Украйна, чиито жители могат да си позволят 279 литра гориво.

Бензинът в Украйна е сред най-евтините, но и доходите на населението са малки. Сред аутсайдерите са още България, Румъния, Латвия и Беларус, където средната заплата позволява около 500 литра бензин.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    D ( преди 4 години )
    А най-достъпен е бензина в братска Венецуела. Да заповядат руските друзя там.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    България може да е на дъното по достъпност на бензина, но е на върха по достъпност на алкохола. Така че нека си пресмятат руснаците и да завиждат.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #4 па сложи чадъра 150лв да избиеш концесията и съвсем да спрат туристите - така ще се нормализират нещата.. Не сравнявай Гърция има хиляди плажове - те са почти островна държава.. но това не оправдава тук да е 25лв. чадъра.
  • #2
    10 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Колкото и да не ми се иска да го призная, са прави :(Във всички подобни класации сме в дъното. Във всички негативни класации сме първенци :(И защо се хвалим с подвизите на воините ни на Шипка, при положение, че не го заслужаваме :( Те са умряли за България, и точно нея разпродава баце сега :(Сраммм......
  • #1
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Малко уточнение че изглежда статистиката се базира на БРУТНИ заплати (поне за България). Което означава че например норвежците (ако също е взета брутната заплата) могат да си позволят около 2 пъти по-малко гориво. Иначе брей - не сме най-зле.