IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Toyota прави луноход

Пробегът на роувъра с едно зареждане се очаква да бъде 1000 км

Toyota прави луноход

Японската агенция за аерокосмическо проучване (JAXA) и Toyota Motor Corporation подписаха тригодишен договор за съвместно разработване на пилотиран луноход. От 2019 г. до 2021 г. JAXA и Toyota ще произвеждат, тестват и оценяват работата на прототипите за по-нататъшното развитие на пилотиран "лунен роувър" и проучване на лунната повърхност в рамките на международен проект. Една от целите на лунохода ще бъде търсенето на лед, който може да бъде използван в бъдещите програми за изследване на Космоса.

Работата по проектирането започна още през март, когато JAXA и Toyota подписаха рамково споразумение, а новият договор въведе повече специфики и разпредели отговорностите между двете страни. По предварителни оценки луноходът ще има дължина около 6 м, широчина 5,2 м и височина 3,8 м, а обемът на вътрешното пространство ще бъде около 13 кубически метра. Предполага се, че винаги ще има двама членове на екипажа, но в случай на извънредна ситуация, роувърът ще може да побере четирима души.

Toyota - луноход

Интересно е също така, че новият японски луноход ще има електрически двигатели, задвижван от горивни клетки, подобен на тези, монтирани на серийния водороден автомобил Toyota Mirai, както и слънчевите панели на каросерията. Той трябва да осигурява пробег с едно зареждане от 1000 км и да носи на борда си въздух, вода и храна за най-малко шест седмици за двама членове на екипажа.

Според плана, до края на 2019 г. ще бъдат изготвени спецификациите на машината, догодина ще бъдат произведени отделните компоненти и първият прототип ще бъде сглобен в мащаб 1: 1, а през 2021 г. ще започнат комплексните тестове на лунохода. JAXA и Toyota поясниха, че създаването на сериен роувър и начините за транспортирането му до естествения спътник на Земята ще бъдат завършени не по-рано от 2027 г.

0 от 500