IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes бързо се отказа от пикапа си

X-Class отпада от гамата, след като не успя да се наложи

Mercedes бързо се отказа от пикапа си

Пикапът Mercedes-Benz X-Class ще бъде спрян от производство, след като така и не успя да се наложи на пазара и в концерна Daimler отчита този опит като неуспех, съобщава Automotive News Europe.

През миналата година от модела са продадени едва 16 700 единици в Европа, Австралия и Южна Африка. Моделът не се предлага в САЩ, защото там по принцип се търсят пикапи с по-големите размери и съответно по-голяма товароподемност.

Още от самото си излизане X-Class не успя да изпълни очакванията къв него, като основната причина беше твърде високата му цена. Пикапът стартира от 37 249 евро, докато основните му конкуренти - VW Amarok и Ford Ranger, са по-евтини. Освен това, технически пикапът на Mercedes повтаря Nissan Navara, който също е с по-ниска цена.

Смяната на ръководството на Daimler също играе важна роя за отказа от модела. Вече бившият шеф на концерна Дитер Цетше подкрепяше пикапа и дори имаше планове за изграждане на завод в Аржентина, където той да се сглобява. Разходите за други проекти на Daimler - най-вече за електромобили, а също така и за смяна на въздушните възглавници Takata, които концернът ползва, са доста големи и новият шеф - Ола Калениус, е подкрепил отказа от пикапа.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500