IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda продава непоказан електромобил

Чешката компания приема поръчки за серийното крос-купе Vision iV

Skoda продава непоказан електромобил

Компанията Skoda се готви да пусне на пазара купеобразен кросоувър, задвижван с електричество. Той е създаден по мотиви на концепта Vision iV, чиято серийна версия все още не е представено, но въпреки това дилъри на марката приемат поръчка за нея.

Прототипът Skoda Vision iV беше представен на автосалона в Женева през март, като представлява продължение на друга концепция на чехите - Vision E. Производството на серийния модел трябваше да стартира едва през 2020 г., но е изтеглен за есента на 2019 г., а крос-купето вече се предлага на някои пазари.

Skoda Vision IV

Основният от тях е Норвегия, където през първите 6 месеца на 2019 г. близо половината от продадени нови коли (48,4%) са електрически. Желаещите да си купят крос-купето на Skoda трябва да внесат депозит от 5000 норвежки крони (около 520 евро), което ги включва в списъка на чакащите. Поръчката може да бъде отменена във всеки един момент, като парите ще бъдат върнати.

Все още не е ясно как ще се казва серийния модел, но се знае, че той също е изграден на платформата MEB, разработена от VW Group за електромобили. Тя е в основата на хечбеците VW ID. 3 и Seat el-Born. Дължината на прототипа е 4666 мм, а обемът на багажника - 550 литра. При концепта вратите се отварят една срещу драга, а външните огледала са заменени от камери, но при серийния модел това ще отпадне.

Skoda Vision IV

Техническите характеристики на крос-купето също са тайна до момента, но на сайта на Skoda се съобщава, че електромобилът ще се предлага със задно предаване или със задвижване на двете оси. Това означава електромотор само на задната ос или по един на двете. Пробегът ще е 500 км по новия цикъл WLTP. 

При концепта Skoda iV обявеният пробег беше същият, като прототипът разчиташе на два електрически двигателя със съвкупна мощност 306 к.с. Под пода на колата е поставена батерия с капацитет 83 кВт/ч, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,9 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч.

Skoda Vision IV

Снимки: Skoda


 

0 от 500