fallback

Hyundai представи турбомотор с нова система

Двигателят с обем 1,6 литра използва технологията CVVD (ВИДЕО)

Първият сериен двигател със система за изменение на фазите на газоразпределението бе направен от Alfa Romeo още през 1980 г. След 21 г. компанията BMW пусна мотор с функция за регулиране на височината на повдигане на клапаните и оттогава и двете технологии се използват масово от повечето производител.

Концернът Hyundai до момента идва такива агрегата - CVVT (Continuously Variable Valve Timing) и CVVL (Continuously Variable Valve Lift). А сега корейците са готови и с трети механизъм, които е поучил иметоCVVD (Continuously Variable Valve Duration).

Новата разработка позволява плавно да се променя продължителността на отваряне на изпускателните клапани. В същото време се запазва височината на откриване, като се регулира количеството на вкарвани в цилиндрите въздух при постоянно отворена дроселна клапа. Механимът CVVD на практика повтаря това, което прави CVVL, но доста по-бързо.

Системата ще се използва при нов 1,6-литров бензинов турбомотор T-GDi от семейството Smartstream. При него клапаните ще се отварят повече при ниски обороти, като така подобряват икономията на гориво, тъй като намаляват съпротивлението. При по-високи обороти клапаните се затварят по-бързо в самото началото на изгарянето и позволяват получаването на допълнителна тяга и на динамика.

Технологията ще позволи да се намали разхода на гориво с 5%, а нивата на вредните емисии - с 12%. В същото време динамиката ще се подобри с 4%, твърдят от Hyundai. Освен това е увеличено от 250 на 350 бара налягането на впръскването и са намалени с 34% загубите при триене. 

Новият 1,6-литров турбомотор ще се появи при новото поколение на Hyundai Sonata, където първоначално ще развива 180 к.с. и 265 Нм въртящ момент. Продажбите на модела с този мотор ще стартира още през тази година.

Снимки: Hyundai

fallback
  • #1
    Родна реч... ( преди 4 години )
    "Концернът Hyundai до момента идва такива агрегата..."Какво автора на статията е искал да каже с това?!?
fallback
Последни