IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

1,3 милиона долара за убиеца на Bugatti

Макар и в ограничена серия производството на SSC Tuatara най-после стартира

1,3 милиона долара за убиеца на Bugatti

В световен мащаб, автомобилите, които са имали амбиции и възможности да се конкурират с Bugatti Veyron не са никак много, а досега нито един от тях не е успял да постигне пазарните успехи на възродената марка на Еторе Бугати. Сега обаче американците от SSC правят втори опит с началото на серийното производство на хипермодела Tuatara с мощност 1750 конски сили.

SSC вече си осигури място в клуба на свръхмощните хиперавтомобили с Ultimate Aero TT, но рекордът за най-висока скорост за сериен автомобил не успя да убеди много купувачи, като основните слабости на американския спритньор беше недодяланият имидж и спорният дизайн.

Естествено, в SSC се постараха да отстранят слабостите на предишния си модел и през 2012 се появи концептуалния Tuatara, като автомобилът е кръстен на най-древните, но и най-бързо еволюиращите влечуги, които се срещат и до днес, макар и само в Нова Зеландия.


SSC Tuatara

Tuatara обаче еволюира по-бавно от концептуален модел до серийно производство, но през 2019 това е факт, като разликите в дизайна са минимални. А и още през 2012 Tuatara постигна аеродинамичен коефициент на челно съпротивление от едва 0,279, който е сред най-ниските в света на хиперавтомобилите.

Теглото на Tuatara е едва 1250 кг, като мощността от 1750 конски сили идва от 5,9-литров V8 двигател с две турбини. Естествено, с тази мощност SSC си осигурява аванс пред Koenigsegg Jesko с неговите 1600 конски сили и Bugatti Chiron с 1500 конски сили. С други думи, това е най-мощният сериен двигател в света.

Основателят на SSC Джеръд Шелби, който няма връзка с Каръл Шелби, е уверен, че Tuatara ще стане първият сериен автомобил, постигнал скорост от над 300 мили в час или почти 483 км/ч за европейските клиенти.

Що се отнася до продажбите, Шелби демонстрира скромност, но е уверен, че с 10 поръчки от края на 2011 и цена на колата от 1,3 милиона долара на бройка, сметката накрая ще излезе.

0 от 500