IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan влиза в мозъка на шофьорите

Японците представиха революционна технология от бъдещето

Nissan влиза в мозъка на шофьорите

Компанията Nissan представи своето виждане за мобилността на бъдещето на изложбата CES Asia 2019. Японският производител демонстрира технологии, обединяващи реалния свят с виртуалния. Някои от тях разчитат сигналите от човешкия мозък и така помагат на шофьора.

На провеждащото се в Шанхай изложение Nissan показа своите инновационни технологии Invisible-to-Visible и Brain-to-Vehicle, а също така и концептуален електромобил със задвижване на четирите колела IMs. Всички нови технолотии са част от концепцията Nissan Intelligent Mobility, чиято цел е да се превърне в движеща сила за автомобилите на бъдещето.

Nissan

С помощта на Invisible-to-Visible (I2V) шофьорът на автомобила, например, ще може да вижда какво има зад завоя, през който му предстои да премине или зад ъгъла на сграда край пътя. Технологията събира данни от датчици, разположени в автомобила (както в салона, така и по каросерията) и ги съпоставя с информацията, която е събрана по-рано в специално хранилище.

Благодарение на това, I2V не само разбира какво се случва около колата, но и предвижда какво ще се случи. Системата подсказва на водача, като това става с пиктограми, които се появяват на приборния панел. Всичко това дава по-големи възможности за общуване между превозвото средство, обкръжаващата го среда и човека зад волана.

Технологията I2V използва няколко нови системи: ProPILOT осигурява информация за обстановката около автомобила, Omni-Sensing предоставя информация да трафика, а SAM (Seamless Autonomous Mobility) анализира всички данни в реално време. Самата  I2V вече е преминала първи тестове на полигона на Nissan в Йокосука (Япония), като обменът на данни е осъществен с мобилна връзка 5G.

Системата Brain-to-Vehicle (B2V) на Nissan пък е първата по рода си. Тя интерпретира сигналите от мозъка на водача и му помага при управлението. Технологията предугажда реакцията на шофьора и му асистира за по-бързо извършване на дадена маневра. Системата се самообучава, като записва данните от всеки водач и така става още по-удобна.

Снимки: Nissan

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    На тия масите коли са трагедия.Влизали в мозъка на шофьора...верно е, ако си си купил такава кола, си за доктор.
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Някой мрази ли сините светодиоди за къси светлини? Не мога да ги понасям. Това нещо ми бърка в мозъка.
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Минаващ ( преди 4 години )
    Ми в Америка например всичките им марки са на минус.А и ако не си разбрал Инфинити се изнесоха поради нулеви продажби.
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Къде са на минус бе разбирачо ВАГенски? Само в хралупата ти, нали! А и тази технология теб не те вълнува, защото технологиите влизат в мозъка на шофьора, а при теб липсва такъв...
  • #1
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Минаващ ( преди 4 години )
    Тия да не фалиратбда гледат че са на минус навсякъде.