IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легенда в дизайна напусна Jaguar

Ян Калъм си тръгна от компанията, след като за 20 години направи редица забележителни модели

Легенда в дизайна напусна Jaguar

Главният дизайнер на Jaguar - Ян Калъм, който заемаше този пост в продължение на 20 години, напуска британската компания. Шотландецът ще се заеме с други дизайнерски проекти, съобщиха от прес-службата на производителя.

Първите 12 години от своята кариера Калъм прекарва в дизайнерското студио на Ford, а след това поема ръководството на TWR Design, където разработва моделите Aston Martin DB7, Vanquish и DB9.

През 1999 г. шотландецът оглавява дизайнерското студио на Jaguar, като под негово ръководство са създадени знаменития E-Type, седаните XE, XF и XJ, а също така и кросовърите F-Pace и E-Pace. Именно Калъм отговаря и за направа на I-Pace - първия електромобил на британската марка, който спечели и титлата "Световен автомобил на 2019".

"Имах невероятна кариера в Jaguar. Едно от най-големите ми постижения е моделът XF, който отбелязва навлизането в нова ера на дизайна. Спортният F-Type пък е сбъдната ми мечта, а I-Pace ми даде възможност да направя нещо действително иновационно", коментира Калъм.

Неговият пост ще заеме креативният дизайнер на Jaguar - Джулиан Томсън, който работи за бранда от 2000 г. Преди това той е бил главен дизайнер на Lotus, а също така е отговарял и за разработката на екстериора на модели на Volkswagen Group.

Снимка: Jaguar

0 от 500