IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

Платформата е от Land Rover, производителят е от Австрия, а доста от дизайна - от България

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

Компактните кросоувъри се продават като топъл хляб, и носят повече печалба и от договор със здравната каса.
Така че не се чудете, че и Jaguar, прочут доскоро само със седаните си, се изкуши да се намеси на този пазар.

СЛЕД МНОГО УСПЕШНИЯ F-Pace сега идва и по-малкият E-Pace, който трябва да мери сили с нафуканите германци BMW X1, Audi Q3 и Mercedes GLA.
Но не си мислете, че това е просто F-Pace, намален с 30 процента на ксерокса. Всъщност това е съвършено различна кола - толкова различна, че дори не е стопроцентово Jaguar.
Платформата й идва от Land Rover. Произвежда я една австрийска компания в Грац. А дизайнът, или поне по-съществената част от него, е български.

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

НО ДА КАРАМЕ ПО РЕД. Заради прагматични и най-вече финансови съображения британците са решили да построят тази кола не върху собствената си алуминиева архитектура, а върху познатото стоманено шаси на Range Rover Evoque и Land Rover Discovery Sport. Производството за Европа е поверено на Magna Steyr в Австрия.

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

ТОВА НЕ Е ТОЧНО "ЧУЖДА" платформа, разбира се, защото Jaguar и Land Rover са една обединена компания вече от 18 години. Нито пък е лоша - и Еvoque, и Discovery Sport стоят отлично върху нея. Единственият й минус е, че не е особено лека - а за разлика от високопроходимите си братовчеди, за Jaguar най-важното нещо е спортното усещане. 

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

В РЕЗУЛТАТ НАШИЯТ ТЕСТОВ Е-Pace с двулитров дизел и автоматични скорости тежи малко над 1850 килограма - с почти 300 над аналогичното BMW X1. Всъщност той е по-тежък дори от батко си F-Pace, макар да е чувствително по-малък.
Тези излишни килца се усещат. Ние тестваме най-мощната от трите дизелови версии, с 240 коня под капака, и в никакъв случай не бихме я нарекли бавна. Но на четирицилиндровия мотор му се налага да работи усилено и доста шумно, за да постигне добра динамика. Впрочем освен дизелите има и два бензина, по-мощният от които е напомпан до цели триста коня. При него можете да имате и заден диференциал с векторно разпределение на въртящия момент, като този в новия Ford Focus RS.

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

БАЗОВАТА ВЕРСИЯ Е ПЪРВИЯТ JAGUAR от доста години с предно предаване и напречно разположен двигател. Нашата кола е със задвижване на четирите колела благодарение на Haldex съединител, и с новия деветстепенен автоматик на ZF. Но трябва да признаем, че и той не работи толкова безукорно, колкото този в F-Pace.

ВСЕ ПАК АНГЛИЧАНИТЕ са променили доста окачването от Еvoque, за да направят E-Pace по-спортен и динамичен. Воланът е приятно прецизен и бърз и колата стои доста стабилно в завоите въпреки килограмите си. Но за това се плаща твърде висока цена: този Jag вози стряскащо твърдо. Допускаме, че със стандартните 17-цолови джанти положението не е толкова лошо. Но нашата тестова е с 19-ки и спокойно можете да я ползвате за разбиване на бъбречни камъни.

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

ИНАЧЕ E-PАСЕ Е ПРОСТОРЕН, дори и на втория ред. Багажникът е далеч от рекордите за класа, но е достатъчен и е с практична правоъгълна форма. Дизайнът на интериора е доста консервативен, но иначе материалите са добри и нищо съществено няма да ви липсва - включително пет usb порта, хъб за безжичен интернет и един авторски софтуер на Jaguar, който се свързва с телефона ви и ползва най-различни приложения, от Google Maps до Spotify.

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

E-PACE ДОРИ НЕ Е ПРЕКАЛЕНО скъп, ако гледате стартовото ниво. За 68 000 лева получавате лед светлини, кожен волан, круиз контрол с ограничител на скоростта, климатроник, автоматични светлини и чистачки, и мултимедия с 10-инчов тъч скрийн. Само че това е кола с ръчни скорости и предно предаване. Нагоре цените растат в плашеща прогресия, за да стигнат до 126 хилядарки за най-мощния бензин с автомат - но без екстрите.

НАКРАТКО, ТОВА НЕ Е най-динамичната кола на Jaguar, и определено не е най-комфортната. Не бихме го нарекли и особено изгоден. Но всичко това няма значение, защото E-Pace има онова, което е решаващо за 80 процента от купувачите в наши дни: външен вид.
Доста капацитети вече го обявиха за най-добрия дизайн в този сегмент. А немалка част от заслугата е и на един българин.

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)
Мирослав Димитров. Снимка КОЛЕЛА

МИРОСЛАВ ДИМИТРОВ е сред най-успелите българи в автомобилния дизайн. Работил е за Ferrari, Volkswagen, Lotus, Aston Martin, Bentley. И е бил един от тримата основни дизайнери на новите Jaguar XF и E-Pace.
"Понеже обичам спортни коли и съм работил предимно в спортни компании, през цялото време се опитвах да го направя възможно най-динамично изглеждащ - което мисля, че донякъде постигнахме. Даже на моменти трябваше да върнем малко газта в това отношение", разказва ни Димитров.
Един такъв компромис са били предните въздухозаборници - дизайнерите ги искали доста по-дълбоки и агресивни, но трябвало да се откажат, за да не нарушат новите правила за защита на пешеходците.

ВМЕСТО ДА Е УМАЛЕНО КОПИЕ на F-Pace, по-малкият кросоувър всъщност черпи доста вдъхновение от спортния F-Type. Той има най-широката решетка в цялага гама на Jaguar. Хълбоците и задницата са подчертани с ясни ръбове, които се виждат от всякаква перспектива. Другото, което го отличава, е елегантната заоблена линия на покрива, без нито една чупка - рядкост в този сегмент на квадратести форми. 

Българска връзка: тестваме новия Jaguar E-Pace (ВИДЕО)

"Едно от най-характерните неща е формата на задните стопове, която много наподобява формата на стоповете на Jaguar F-Type", обяснява ни Миро. "Много забавно решение, направено малко като на шега, бе разполагането на задните отразители. Имах сигурно около 10-15 решения, които всички бяха хоризонтално разположени, и после си казах - а не мога ли на майтап да ги сложа вертикално? Накрая всички хареса този вариант и точно той остана... За да постигнеш тънък и елегантен фар в днешно време, трябва да махнеш някой от компонентите, така че този хитър трик всъщност ни позволи да имаме толкова изтънени задни светлини".

Jaguar E-Pace
240 к. с. максимална мощност
500 Нм максимален въртящ момент
224 км/ч максимална скорост
7.4 секунди 0-100 км/ч

Тагове: test drive jaguar e-pace
0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    tristar ( преди 3 години )
    Колата си е много добра. Като сравите с цените на другите, ще останете изненадани. Но все пак най-изгодно е да си я вземете на 1-2 годинки. Аз я купих на 12000км, на 1.5 години за 57000лв. 4х4, 180к.с дизел, 5 години гаранция+опция за още 2 срещу 2000лв, S изпълнение, палене от дистанция, автомат и мн.други. Тежичка е но по магистралата не се помръдва със скорост 150 и силен вятър. Компактна, но вътре не е тясно, директно управление и малко твърда возия! Мазда CХ-5, близо 74000лв!!!!!Уфффф
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Има ли смисъл? ( преди 5 години )
    Тежко,тясно,скъпо,дизел.Супер комбинация.
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    До 2-рия ( преди 5 години )
    Киа и Мазда пък как ги сложи на едно място ?
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    порше играе в друга лига
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    М ( преди 5 години )
    Според мен най добрата кола в този клас Porsche Macan.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    повече от 60 000 лв за това индийско недоразумение играещо в класа на кия мазда си е жив грабеж но но страно защо на на хора с пари едно им дават друго им им вземат
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    126К без екстрите за 4 цилиндров мотор и стоманено купе. С екстрите ще удари 140К. Само за фенове на Ягуар ;))))