IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция показа прототип на първия си автомобил на ток

Електричката ще изминава 500 км с едно зареждане, излиза на пазара през 2022 г.

Турция показа прототип на първия си автомобил на ток

През 2022 година на пазара в Турция ще се появи първият автомобил изцяло местна разработка. Той ще се движи на ток, а пробегът му с едно зареждане ще бъде 500 км, обяви местният министър на промишлеността Мустафа Варанк. Очаква се прототипът да бъде показан официално в края на настоящата година, а вече беше публикувана снимка на един от четирите, които се тестват.

"Разработваме електрическо превозно средство, което лесно ще може да се конкурира с останалите на пазара. Не гледаме на това като на просто един автомобилен проект. Това е технологичен проект, който ще трансформира цялата автомобилна индустрия в страната и ще повиши конкурентоспособността й на международната сцена", заяви Варанк, цитиран от местните медии.

В разработването на електрическия автомобил участват пет частни холдинга - Anadolu Group, BMC, Kıraça Holding, Turkcell и Zorlu Holding, обединени в създадената за целта компания Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ. Всяка от петте фирми притежава 19% от акциите в нея, останалите 5% държи Съюзът на турските търговско-промишлени палати.

Предполага се, че електрическият автомобил ще бъде построен на базата на Saab 9-3. Скоро предстои да се обяви местоположението на завода, в който колата ще се сглобява. В бъдеще пък консорциумът възнамерява да пусне три електрически модела на обща платформа.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    robertdenir3 ( преди 4 години )
    Комплексари и ревниви души пак са събрали за коментари :) цял живот само това умеят и нищо друго , а другите напредват, и ние само знаем как да плуем върху резултата,ех за това след години ще си останем само в мизерство.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    111 ( преди 4 години )
    Турците са си закупили технологиите за Сааб 93 доста отдавна. Толкова сме изостанали технологично от тях че не е за вярване. Може да им се присмивате но там поне се развива нещо, а тук едно голямо НИЩО се случва. И да блеете срещу другите файда няма...
  • #3
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Сааб се е преродил. Дюнерджиите да си правят дюнерите и да не се занимават с глупости! Те електрическите шишове за дюнери ги внасят от Китай, а електрички искат да правят. Освен и тях да ги внесат от Китай на части и да ги сглобяват в Пуйката и после да се бият в косматите гърди и да викат, че са техни коли. Тези ще се окажат по-големи смешници и от нас.
  • #2
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Няма да е особено добър и ефективен ако е на платформа за ДВГ коли на GM от 2002 на каквато е 9-3...
  • #1
    9 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Tурчолята сите са кpaдци.