IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция ще прави автомобил на базата на Saab 9-3

Моделът ще прилича на Cadilac BLS

Турция ще прави автомобил на базата на Saab 9-3

Правителството на Турция е получило правото да използва технологиите и агрегатите на Saab 9-3, на базата на който да изгради свой „национален автомобил”, съобщава интернет изданието Saabplanet.
Турция ще прави автомобил на базата на Saab 9-3
„Ние придобихме правата върху интелектуалната собственост Saab 9-3, без да може да използваме името на шведската марка. Нашият национален автомобил ще се произвежда под турски бранд. Избрахме Saab, защото техните коли използват много модерни технологии, а освен това са комфортни и надеждни”, коментира министърът на промишлеността на Турция Факри Ишик.

По негови думи преговорите за закупуване на правата на скандинавския модел са продължили повече от 6 месеца. Ишик отказа да съобщи сумата, която правителството му е платило по сделката, но уточни, че „цената е напълно достъпна”.
Турция ще прави автомобил на базата на Saab 9-3
Към момента турците са готови с три прототипа на новия модел, като на външен вид те се приближават до Cadillac BLS, който използва платформата на Saab 9-3. Според плановете 85% от компонентите от бъдещия автомобил ще се произвеждат в Турция.

Стойността на целия проект превишава 1 млрд. щатски долара, като в него участва и китайско-шведския консорциум National Electric Vehicle Sweden (NEVS), който е собственик на Saab.

Снимки: Saabplanet
 

Тагове: saab 9-3
0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    smoky ( преди 8 години )
    турска му работа,все да взаимстват нещо...турция никога няма да стане като южна кореа!
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    GMFACK ( преди 8 години )
    Когато ГМ направи глоквински номер на Сааб Да си вземе патентите и да им остави само 9-3Сега НЕВС си го връща до някъде с тази продажба за да събере още парички и да си получи името от шведите
  • #3
    5 rate up comment 7 rate down comment
    1234 ( преди 8 години )
    Не знам какво са преговаряли турците със СААБ като би трябвало да преговарят с ГМ ,платформата е тяхна! На практика това е платформа на която има 3-и модела опел, един фиат , един кадилак,един шевролет и какво ли още не!
  • #2
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Даже не го сглобяваме, това е мит, идва си готов и се хвърля прах в очите на европейското законодаделство.Но все пак Турция е доста развита индустриална държава, няма нищо общо с нашите повърхностни познания или очаквания.
  • #1
    16 rate up comment 7 rate down comment
    Аз ( преди 8 години )
    Звучи много добре!А ние какво правим?Сглобяваме китайските Great Wall...